Govor

Spoštovani predsednik Državnega zbora, drage poslanke in poslanci, dober dan!

V teh dneh se ves svet ukvarja s tem, kaj se bo zgodilo na vzhodu Ukrajine. Ukvarjamo se s tem, ali bo prevladal razum ali emocije. Če bo prevladal razum, potem se seveda lahko vojni izognemo. Če se bodo ruski voditelji posluževali emocij, potem nas čaka neprijetna situacija, ki ne bo imela vpliva zgolj na samo Ukrajino, ampak na celotno Evropo. Zato vsi skupaj, celotno zavezništvo Nato vlaga izjemne napore v to, da izkoristimo vse diplomatske možnosti, ki obstajajo za to, da vendarle dosežemo mir. Mir je naša prva in osnovna prioriteta in temu podrejamo tudi vse aktivnosti.

Oklepniki, ki jih kupuje Slovenska vojska, so potrebni zaradi varnosti slovenskih vojakov. Marsikdo se sprašuje, zakaj, čemu. Slovenija je odgovorna članica mednarodne skupnosti in kot taka je dolžna zagotavljati mir in varnost ne le v svoji domovini, ampak tudi v naši širši in bližnji okolici. Slovenija je kot odgovorna članica mednarodne skupnosti aktivna na številnih območjih, zlasti na Zahodnem Balkanu, pa tudi na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki, pa tudi na vzhodu Evrope. Naši vojaki so prisotni na teh območjih zato, ker s svojim znanjem želijo prispevati h krepitvi miru, h krepitvi varnosti in nenazadnje, ker na takšen način uresničujejo tudi interese Republike Slovenije. V interesu Republike Slovenije je, da je mir na Balkanu, da je mir v severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in tudi na vzhodu Evrope, ker karkoli se zgodi na teh območjih, ima neposredne posledice tudi v Sloveniji najprej z migracijami potem pa tudi z ekonomskimi težavami. Zato je v našem interesu, da naši vojaki prispevajo k varovanju miru v širši in bližnji okolici. Seveda pa morajo biti dobro opremljeni in ustrezno usposobljeni. Kar se tiče usposobljenosti, ni problemov. Kar pa se tiče opremljenosti, pa se je v zadnjem obdobju kazal velik problem. Zato je nujno, da se proces modernizacije začne in da je ta naša slovenska domača vojska tudi ustrezno opremljena. In nakup teh 45 oklepnikov je v tem duhu in v tem smislu.

Tretja alineja drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb. Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in OCCAR-jem o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR je zakon o ratifikaciji mednarodne pogodbe, in sicer med vlado in organizacijo. Upoštevajoč zgoraj navedeno pravno podlago, razpis zakonodajnega referenduma o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb ni dopusten. Zato je vlada tudi predlagala Državnemu zbor, da sprejme sklep, da referendum ni dopusten. Do tega se jasno opredelila tudi Zakonodajno-pravna služba, ki je zelo kvalitetno in dobro utemeljila razloge, zakaj referendum o ratifikaciji te mednarodne pogodbe ni dopusten. Predlagana pobuda Levice glede na navedeno je eklatantna zloraba instituta referenduma, s katerim se želi preprečiti modernizacijo slovenske vojske, in še eden od poskusov Levice, da se onemogoči nadaljnji razvoj slovenske vojske, dolgoročno pa tudi da se slovensko vojsko popolnoma shira in na koncu ukine. Ob tem je najbolj zaskrbljujoče, da se Levica na tako pomembnem področju / znak za konec razprave/ kot je obramba države na vse mogoče poslužuje vseh mogočih instrumentov, da bi z zavlačevanjem preprečili modernizacijo, ki jo slovenska vojska nujno potrebuje. Drage poslanke in poslanci, vi lahko to preprečite s tem, da glasujete tako kot je potrebno v skladu z ustavo in omogočite modernizacijo slovenske vojske.