Govor

Spoštovani, vsem prav lep pozdrav.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na svoji 65. nujni seji dne 25. februarja letos kot matično delovno telo obravnaval predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

V uvodu je predlagatelj, se pravi minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič v imenu vlade predstavil temeljne poudarke zakona in med njimi še posebej spodbude, med njimi digitalni bon in pa seveda vse, kar bo na razpolago izobraževanj in ostalih predlogov, ki so zajeti v tem zakonu. Danes je pač internet dejstvo in digitalna vključenost je izjemno pomembna. Če je če nekaj let nazaj bil velik del prebivalstva, ki se pač z računalnikom niti ni ukvarjal, gre danes za to, da sledimo tudi usmeritvam Evropske unije, pa tudi čisto praktičnemu življenju, saj se je v teh zadnjih dveh letih tudi zaradi pandemije pokazalo, da postaja internet neko orodje, brez katerega moderen način življenja praktično ni več mogoč. Seveda tak sistem skriva tudi pasti. Tudi na te pasti, se pravi, na različne oblike prevar, vseh mogočih priponk in vsega ostalega, kar lahko naletiš na internetu, pa tudi tistih čisto osnovnih psiholoških prevar, pošlje se napačna pošta, nekdo ne pogleda, odreagira in lahko s tem povzroči veliko škodo. Tudi v nekaj podjetjih se je to že zgodilo. Skratka, gre za to, da se zajame izobraževanje za vse tiste, kar internet prinaša pozitivnega in seveda tudi tisto, kar prinaša lahko negativnega, če smo nepazljivi oziroma če ne poznamo pasti, ki jih prinaša moderen način komunikacij preko interneta.

Digitalna vključenost je torej izjemno pomembna, zato pozdravljamo, da je tak zakon pred nami. V razpravi je bila velika večina, praktično soglasno članic in članov odbora, na stališču, da je tak zakon ne samo potreben, ampak nujen, bile pa so posamezne pripombe glede nekaterih rešitev, tako glede let, ko se določene stvari pridobi glede skupin, ki jih zajema ta zakon, vendar je potem predlagatelj v odgovorih tudi pojasnil, katerim temeljnim usmeritvam ti predlogi sledijo. Na koncu je sledilo glasovanje, na katerem je bilo sprejetih 22 amandmajev, ki so jih vložile poslanske skupine koalicije, amandma, ki pa je bil enak enemu od sprejetih amandmajev po vsebini, praktično enak, Poslanske skupine SAB, pa je postal brezpredmeten zaradi glasovanja. Na koncu je odbor glasoval o vseh členih skupaj in jih z 11 glasovi za in nobenim glasom proti tudi potrdil.

Dopolnjen zakon, z vsemi amandmaji, je dopolnjeno besedilo zakona, ki je danes pred vami in predlagamo, da se ta zakon sprejme.