Govor

Lepo pozdravljeni!

Pričenjam 1. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene in ostale prisotne, lepo pozdravljam. Vsem, ki smo v tem mandatu prvič tukaj in čeprav še mandati niso potrjeni, čestitam k izvolitvi in seveda ne glede na to kako se bodo potem razpletle vse ostale aktivnosti, želim vsem uspešno delo tako v Mandatno-volilni kot v ostalih komisijah in odborih Državnega zbora in seveda tudi v Državnem zboru.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red in sicer 1. točka - zapisnik o ugotovitvi izida predčasnih volitev poslancev v Državni zbor Republike Slovenije.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA ZAPISNIKA O UGOTIVITVI IZIDA PREDČASNIH VOLITEV POSLANCEV V Državni zbor REPUBLIKE SLOVENIJE.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli navedeni zapisnik Državne volilne komisije s popravkom objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije št., 41/18. Prejeli ste tudi vlogi kandidatov za poslance in predstavnika liste kandidatov z dne 18. in 19. 6. 2018. Na sejo sem povabil Antona Gašperja Frantarja, predsednika Državne volilne komisije, Dušana Vučka, direktorja Državne volilne komisije in Zakonodajno-pravno službo.

V skladu s tretjim odstavkom 7. člena Zakona o poslancih in prvim odstavkom 13. člena Poslovnika Državnega zbora, Mandatno-volilna komisija pregleda poročilo o izidu volitev, potrdilo o izvolitvi poslancev in morebitne pritožbe kandidatov in predstavnikov list kandidatov zoper odločitve volilne komisije, ki lahko vplivajo na potrditev mandatov. V skladu z drugim odstavkom 13. člena Poslovnika o potrditvi mandatov poslancev, odloči Državni zbor na podlagi poročila Mandatno-volilne komisije o pregledu potrdil o izvolitvi ter o vsebini in upravičenosti morebitnih pritožb kandidatov ali predstavnikov list. Tretji odstavek istega člena nadalje določa, da Državni zbor skupaj odloči o potrditvi mandatov, ki niso sporni, o vsakem spornem mandatu pa odloča posebej. Na podlagi četrtega odstavka 13. člena Poslovnika poslanec katerega mandat je sporen, ne sme glasovati o potrditvi svojega mandata. V skladu s petim odstavkom 13. člena Poslovnika se šteje, da je Državni zbor z odločitvijo o spornem mandatu odločil tudi o pritožbi kandidata ali predstavnika liste kandidatov vloženi pri Državnem zboru. Potrdila o izvolitvi vseh 90 izvoljenih kandidatk in kandidatov za poslance, so predložena Mandatno-volilni komisiji in so vam na razpolago za vpogled.

Zdaj pa sprašujem ali želi besedo predstavnik Državne volilne komisije, gospod direktor Dušan Vučko. Izvoli.