Govor

Gregor Perič

Spoštovane kolegice in kolegi!

Začenjam drugo sejo Odbora za zadeve Evropske unije in vas hkrati tudi lepo pozdravljam vse prisotne.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje danes ne morejo udeležiti naslednji člani odbora in sicer gospod Felice Žiža, potem dr. Anže Logar, mag. Dejan Kaloh, v nadaljevanju kot na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo namesto gospoda Jerneja Vrtovca gospod Blaž Pavlin in namesto dr. Franca Trčka gospod Primož Siter.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije in predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse navzoče še enkrat lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red in naknadno 17. 7. 2018 tudi obvestilo o razširitvi dnevnega reda. Tako se dnevni red seje razširi z naslednjo 6a. točko - Predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi programa »Fiskalis« za sodelovanje na področju obdavčitve. Dne 18. 7. 2018 ste prejeli še obvestilo o umiku točke z dnevnega reda seje odbora. Z dnevnega reda je bila tako umaknjena 7. točka dnevnega reda - Zasedanja Sveta Evropske unije za ekonomske in finančne zadeve o proračunu Bruselj 24. 7. 2018. V obrazložitev naj povem, da zasedanje Sveta Evropske unije za ekonomske in finančne zadeve v Bruslju 24. 7. 2018 je bilo odpovedano. Torej za razširitev dnevnega reda seje odbora in umik točke z dnevnega reda sta določena na podlagi 154.d člena Poslovnika Državnega zbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA RDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGE DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE 2009/103/ES EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA Z DNE 16. SEPTEMBRA 2009 O ZAVAROVANJU CIVILNE ODGOVORNOSTI PRI UPORABI MOTORNIH VOZIL IN O IZVAJANJU OBVEZNOSTI ZAVAROVANJA TAKŠNE ODGOVORNOSTI.

Gradivo od 1. do 6. točke smo prejeli od Vlade 5. 7. 2018 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado o zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njihovo obravnavo v Državnem zboru je danes. Gradivo je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve EU kot pristojnemu odboru in Skupnemu odboru kot matičnemu delovnemu telesu. Slednjega je obravnaval na tretji nujni seji 18. 7. 2018 in sprejel mnenja, ki smo jih prejeli. Prosim, gospoda Gorazda Renčelja, državnega sekretarja na Ministrstvu za finance, da nam predstavi predlog direktive in zlasti predlog stališča Republike Slovenije

Izvolite.