Govor

Gorazd Renčelj

Najlepša hvala za besedo.

Kot je povedala generalna sekretarka vlade, gre za prenos evropske zakonodaje, treh direktiv. Osrednja direktiva o trgu finančnih instrumentov, ki je bila najprej sprejeta 2014, potem spremenjena 2016 in pa še uredbe prav tako o trgu finančnih instrumentov. Gre za precej zajeten in kompleksen sveženj evropske zakonodaje, ki je terjal nekaj usklajevanja predvsem z regulatorji v Republiki Sloveniji, predvsem z Banko Slovenije in Agencijo za trg vrednostnih papirjev. Od tod tudi zamuda pri sprejemanju zakonodaje.

Glavni vsebinski poudarki so predvsem v tem, da gre za prenovo evropske zakonodaje na področju trga finančnih instrumentov, kot odziv na finančno krizo, ki je zajela Evropsko unijo.

Skozi finančno in gospodarsko krizo se je izkazalo, da v bistvu trgi finančnih instrumentov predstavljajo pomembne kanale za prenos okužb po finančnih sistemih držav članic in Evropske unije, kot celote, zato se je šlo v prenovo kompletne zakonodaje.

Ključni poudarki so predvsem pri izboljševanju transparentnosti, preglednosti pri poslovanju na trgih finančnih inštrumentov, in pa kar je bilo za vlado zelo pomembno pri odločanju v tem zakonodajnem postopku, gre predvsem za večjo zaščito vlagateljev, ki velja po celotni Evropski uniji. Hvala lepa.