Govor

Lilijana Kozlovič

Najlepša hvala, spoštovani predsednik. Lep pozdrav vsem prisotnim!

Vlada predlaga, da se vse tri zakone obravnava po nujnem postopku zato, da se preprečijo težko popravljive posledice, ki bi nastale za državo. Torej, naj obrazložim kaj se je dogajalo s to zakonodajo v tem času. Namreč, Vlada Republike Slovenije je že 2. februarja letos potrdila predlog zakona o trgu finančnih instrumentov in ga posredovala v parlament, pa tudi 1. marca besedilo obeh drugih zakonov. V vseh treh primerih gre pa izključno za vsebino, ki pomeni prenos prava Evropske unije v naš pravni red. Dejstvo je, da zakonodajni postopki v tem času v parlamentu niso bili zaključeni. Naj pa poudarim, da je Vlada res prišla v zamudo pri tem prenosu, rok za prenos je bil 3. 7. 2017, vendar so razlogi, zaradi katerih je do zamude prišla, so večplastni. Namreč, gre za izredno zahtevno materijo, po drugi strani je vmes prišlo tudi do spremembe direktive leta 2016, kar je ponovno spremenilo sam tok procesa. Naj pa povem, da so bili ta zakon, ki je bil predložen v parlament februarja meseca je bil podan po rednem postopku. Namreč, izpeljani so bili vsi postopki priprave zakonodaje, tudi v skladu z uredbo o normativni dejavnosti, ustrezno tudi objavljeni na spletni strani in na e-demokraciji. Tudi sodelovala je interna, se pravi strokovna javnost, kot tudi zunanja javnost. Enako tudi pri drugih dveh zakonih.

Zakaj je pa zdaj ta nujnost postopka nastopila v tem trenutku? Torej, vlada se je odločila, da predlaga ponovno Državnemu zboru, da to obravnava po nujnem postopku. Namreč, takrat smo dali zagotovilo in je bilo usklajeno z Evropsko komisijo, da v kolikor bo sprejeto, ne bo vložena tožba zoper Republiko Slovenijo. 19. julija 2018 pa je Evropska komisija sporočila, da bo zoper Republiko Slovenijo vložila tožbo pred Evropskim sodiščem in predlaga izrek denarne kazni, dnevno torej 7.224 evrov, vse do izpolnitve.

Tisto ključno, kar pa je in pomeni škodljivo posledico za Republiko Slovenijo je pa tudi spremenjeno postopanje Evropske komisije. Namreč, januarja 2017 je sprejela nova pravila in bo za vse države, ki pridejo v zamudo pri prenosu prava Evropske unije zahtevala tudi izplačevanje pavšala, torej zaračunavanje pavšala v višini 1.978 evrov od dneva zamude pa vse do izreka sodbe in od tega ne bo odstopila niti v primeru, če bi država izpolnila zavezo, če bi torej ta prenos opravila v vsakem primeru bo zahtevala izplačilo tega pavšala in za Republiko Slovenijo to že znaša 750 tisoč evrov. Ni le Republika Slovenija v tem postopku, 19 evropskih držav je pod enakim postopkom, prav zaradi zahtevnosti materije so tudi druge evropske države v zamudi.

Torej, kot ste že sam predsednik povedali, tudi Vlada predlaga, da se obravnava v drugi polovici avgusta ali pa v začetku septembra po nujnem postopku, in da seveda se potem Evropski komisiji nekje konec septembra sporoči, takrat smo še v roku, v katerem potem ne bi vložili tožbe zoper Republiko Slovenijo.

Torej, predlagamo, da se to obravnava po nujnem postopku in da se obravnava v paketu. Če pa želite, da še glavne vsebinske poudarke predstavimo, pa bi prosila, če državni sekretar Renčelj predstavi glavne vsebinske poudarke zakonov.