Govor

Rudi Medved

Članice in člane Skupnega odbora, vse povabljene in ostale navzoče prav lepo pozdravljam! Dovolite mi, da začnem 4. nujno sejo Skupnega odbora.

Obveščam vas, da sta zadržani in se seje ne moreta udeležiti naslednji članici odbora: Nada Brinovšek in Jelka Godec. Na seji kot nadomestne članice in člani sodelujejo naslednji poslanci: Nataša Sukič namesto Violete Tomić, Bojana Muršič namesto Soniboja Knežaka, Jožef Horvat namesto Ljudmile Novak, Franci Kepa namesto Dejana Kaloha, Janja Sluga namesto Zdravka Počivalška, Jože Lenart namesto Marjana Šarca in Andrej Rajh namesto Vojka Starovića.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBI ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE OD 2018 DO 2020.

Predlog odloka je Državnemu zboru predložila Vlada in je objavljen na spletni strani Državnega zbora z dne 27. julija 2018.

Sejo odbora sem sklical na podlagi zahteve za sklic izredne seje Državnega zbora skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Matejem Toninom. Odbor predlog odloka obravnava kot matično delovno telo na podlagi 107., 108., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za zdravje, Zakonodajno-pravna služba, Fiskalni svet, Zavod za zdravstveno zavarovanje in Državni svet.

Poleg predloga odloka ste prejeli še naslednje gradivo: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 10. avgusta 2018, oceno Fiskalnega sveta z dne 7. avgusta 2018 in stališče Vlade do ocene Fiskalnega sveta z dne 9. avgusta 2018. Prejeli ste tudi predlog za amandma odbora k preambuli akta, ki ga je pripravilo Ministrstvo za finance na podlagi pripomb Zakonodajno-pravne službe. Rok za vložitev amandmajev je potekel z začetkom obravnave predloga odloka.

Začenjam drugo obravnavo predloga odloka, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih predloga odloka.

Besedo dajem predstavnici Vlade, da poda dopolnilno obrazložitev k členom predloženega odloka. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, imate besedo.