Govor

Miloš Bizjak

Hvala lepa.

Spoštovani gospod predsednik, članica in člani odbora! Uvodoma naj se zahvalim, da ste gradivo v zvezi z nakupom bojnih kolesnih vozil 8 x 8 za Slovensko vojsko uvrstili na nujno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Z informacijo o poteku postopka nakupa bojnih kolesnih vozil 8 x 8 za izgradnjo srednje bataljonske bojne Slovenske vojske je ministrstvo v februarju 2018 seznanilo Vlado Republike Slovenije in Odbor Državnega zbora za obrambo, ki je sprejel tudi sklep, s katerim podpira vključitev Republike Slovenije v projekt OCCAR in hkrati poziva Ministrstvo za obrambo, da v postopku nakupa bojnih osemkolesnih vozil sledi načelom ekonomičnosti, transparentnosti ter zakonitosti in za Republiko Slovenijo kupi takšne osemkolesnike, ki bodo primerni za izvajanje nalog in ki jih Slovenski vojski določa Zakon o obrambi.

Glede odločitve ministrstva v zvezi s postopkom nakupa bojnih kolesnih vozil 8 x 8 in priključitvijo programu Boxer v okviru mednarodne organizacije OCCAR smo že prejeli pozitiven odgovor Evropske komisije, kar je predpogoj za nadaljevanje postopka priključitve in sklenitve pogodbe. S sodelovanjem pri izgradnji zmogljivosti v okviru OCCAR bi Republika Slovenija izpolnila tudi več zavezujočih meril za sodelovanje v okviru stalnega strukturnega sodelovanja Evropske unije na področju obrambe, tako imenovano PESCO ali Permanent Structured Cooperation, in sicer na področju skupnega pristopa za odpravo ugotovljenih primanjkljajev zmogljivosti, uporabe OCCAR kot prednostnega mehanizma za vodenje projektov v okviru PESCO in povečanja povezljivosti med evropskimi državami ter spodbujanje krepitve evropske industrijske baze. Republika Slovenija se programu Boxer pridružuje kot država nečlanica OCCAR, skladno s 37. in 38. členom Konvencije o ustanovitvi te mednarodne organizacije. Program Boxer upravlja OCCAR, skladno s svojimi pravili, zato morajo države, ki niso njene članice, za sodelovanje v programu skleniti sporazum na podlagi 37. člena Konvencije OCCAR. Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju o upravljanju programa Boxer bo vzpostavil pravno podlago za upravljanje programa Boxer za Republiko Slovenijo s strani OCCAR in opredelil pogoje njunega sodelovanja v programu. Sporazum sestavljata: pismo o ponudbi, Letter of Offer, ki ga bo preko Ministrstva za obrambo na Vlado Republike Slovenije naslovil predsedujoči nadzornega odbora OCCAR in ki opredeljuje upravljanje programa Boxer za Republiko Slovenijo s strani te organizacije ter pogoje njunega sodelovanja v programu, in pa pismo o sprejetju pogojev, Letter of Acceptance, ki ga bo Vlada Republike Slovenije preko Ministrstva za obrambo kot odgovor na pismo o ponudbi poslala predsedujočemu nadzornega odbora OCCAR, s čimer bo potrdila sprejem ponujenih pogojev. Sporazum, sklenjen z izmenjavo obeh pisem opredeljuje namero Republike Slovenije kot države nečlanice OCCAR, da bo sodelovala v programu Boxer, ki ga bo skladno s svojimi pravili upravljal OCCAR. S sklenitvijo sporazuma Republika Slovenija soglaša s sodelovanjem v telesih programa Boxer, in sicer v programskemu odboru in programski komisiji in s prenosom pooblastil o odločanju njenim predstavnikom v vseh teh telesih. Obenem soglaša, da OCCAR vodi in upravlja program Boxer skladno z določbami Konvencije OCCAR, varnostnega sporazuma in pravili te organizacije; gre zlasti za pravila upravljanja OCCAR, ki so dostopna tudi na njihovi spletni strani. Sporazum vsebuje tudi določbe o privilegijih in imunitetah predstavnikov OCCAR, glede katerih se sklicuje na določbe Priloga 1 ter določbe o reševanju sporov med pogodbenicami, glede česar se sklicuje na določbe Priloge 2. Prilogi 1 in 2 sta priloženi sporazumu kot Dodatek 1 in Dodatek 2 ter sta njegov sestavni del.

S sklenitvijo sporazuma se Republika Slovenija zaveže z drugimi državami udeleženkami programa Boxer, da se bo dogovorila o programski odločitvi, s podpisom katere bo postal program Boxer za Republiko Slovenijo zavezujoč, enako kot za države članice OCCAR, ki sodelujejo v programu. Sporazum bo začel veljati z dnem, ko bo Republika Slovenija po diplomatski poti obvestila OCCAR, da so izpolnjeni njeni notranji upravni postopki za uveljavitev sporazuma.

Pobudo za sklenitev sporazuma je Vlada Republike Slovenije potrdila na 185. redni seji dne 26. julija letos in osnutek besedila sporazuma poslala Odboru Državnega zbora za zunanjo politiko. Pred tem je bil sporazum usklajen z mednarodno organizacijo OCCAR in tudi med posameznimi resorji Slovenije.

Ministrstvo za obrambo trenutno pripravlja pobudo za sklenitev Memoranduma o soglasju med zveznim ministrstvom za obrambo Zvezne Republike Nemčije, Ministrstvom za nacionalno obrambo Republike Litve, Ministrstvom za obrambo Kraljevine Nizozemske in našim ministrstvom za program Boxer ter devete spremembe in nove različice programske odločitve programskega odbora Boxer, ki se nanaša na fazo serijske proizvodnje. S podpisom programske odločitve bo sodelovanje v programu Boxer za Republiko Slovenijo postalo zavezujoče, enako kot za države članice OCCAR, ki sodelujejo v programu. Memorandum o soglasju in programska odločitev bosta tako kot pogodba že vključevala določene finančne obveznosti Republike Slovenije v okviru programa Boxer predvidoma za obdobje 2019-2023. Ocenjena vrednost projekta, ki vključuje stroške nakupa 48 vozil Boxer in ustrezno logistično podporo, je 306 milijonov evrov, z vključenim davkom na dodano vrednost. Večina navedenih stroškov bo nastalo v obdobju 2020-2023. Za dokončno potrditev Memoranduma o soglasju, programske odločitve in glavne pogodbe je treba pridobiti ponudbe tudi od industrije in izvesti pogajanja, predvidoma v drugi polovici septembra 2018.

Glede na navedeno lahko povem, da izvaja Ministrstvo za obrambo vse aktivnosti skladno s sprejetim načrtom z namenom podpisa pogodbe letošnjega oktobra. Skladno s podano obrazložitvijo prosim Odbor za zunanjo politiko, da potrdi besedilo in poda soglasje Ministrstvu za obrambo za podpis Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer ter s tem zagotovi pogoje za potrditev in podpis drugih prej omenjenih mednarodnih dokumentov in glavne pogodbe.

Za morebitna vprašanja ali nejasnosti sva na razpolago s kolegom Željkom Kraljem, direktorjem Direktorata za logistiko. Hvala lepa.