Govor

dr. Franc Trček

Hvala še enkrat za besedo.

Kmetijski politiki se bomo posvetili pod 6. in 7. točko. Moram tudi opozoriti, da mi tega gradiva nismo dobili, če sem jaz pravilno obveščen, dobili smo gradivo za Salzburg, ampak pustimo stat.

Imel bi zgolj eno vprašanje, nanašajoč se na konec, ko ste govorili o Poljski. Imeli smo neko glasovanje o Madžarski v Evropskem parlamentu, kjer se slovenski EPP-jevci niso ravno izkazali. S podvprašanjem je zdaj očitno, žal, že bivši državni sekretar, kolega Mirošič, v nekem zelo dobrem članku Sobotne priloge, za katerega vem, da je imel tudi kakšne predhodne bralce med izkušenimi diplomati, omenjal idejo pravnega semestra - imamo evropski semester -, da bi imeli znotraj EU, ker je več kot očitno, Poljska, Madžarska, Malta pa še kdo, da imamo tudi neke resne osnovne težave s tem, glejte, vključno s sovražnim govorom. Tu prisoten nek gospod je na hearingu sedanjega zunanjega ministra govoril o fašistični Levici, nek trenutni gospod, ki je šel ven, je na MOS-u ubesedoval, »plemeniti« gospod, pod narekovaji, da so Levica idioti, ki jih je treba izgnati iz Slovenije. Skratka, kako boste v to razpravo vpenjali tudi problematiko sovražnega govora.

Skratka, kakšno je stališče Slovenije do ideje pravnega semestra in kdaj se bomo na ravni EU začeli ukvarjati s sovražnim govorom. Hvala.