Govor

Gregor Perič

Tudi jaz navzoče lepo pozdravljam in se zahvaljujem.

Pričenjam 1. nujno sejo Odbor za gospodarstvo. Obveščam vas, da za današnjo sejo nismo prejeli opravičil in tudi ni nadomeščanj.

S sklicem te seje ste prejeli dnevni red seje obeh odborov. Ker v poslovniškem roku nisva s predsednikom kolegom dr. Krajčičem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA, ki se glasi PREDSTAVITEV GOSPODA MARKA BANDELLIJA, KANDIDATA ZA MINISTRA BREZ RESORJA, PRISTOJNEGA ZA RAZVOJ, STRATEŠKE PROJEKTE IN KOHEZIJO.

Uvodoma vam dolgujem eno pojasnilo, in sicer predsednik Vlade Marjan Šarec je predsedniku Državnega zbora mag. Dejanu Židanu 30. 8. 2018 na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije in 229. člena Poslovnika Državnega zbora predlagal listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije. Predsednik Državnega zbora je Odboru za gospodarstvo in Odboru za zadeve Evropske unije poslal predlog predsednika Vlade da Državni zbor za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo imenuje Marka Bandellija. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sva s predsednikom Odbora za zadeve Evropske unije dr. Krajčičem sklicala današnjo skupno sejo, na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat ter odgovarjal na vprašanja članic in članov obeh odborov. Odbora morata po opravljeni predstavitvi v skladu z 231. členom Poslovnika predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade poslati mnenji o predstavitvi predlaganega kandidata. Na sejo obeh odborov sva vabila gospoda Marka Bandellija, kandidata za ministra. Za sejo ste prisotni kot gradivo prejeli dvoje: listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije z dne 30. 8. 2018, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora in pa gradivo št. 020-12/18-18/1 z dne 30. 8. 2018, ki ste ga članice in člani zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Glede poteka seje vas obveščam, da bo najprej na vrsti predstavitev kandidata, nato pa bodo sledila vprašanja članic in članov obeh odborov kandidatu in seveda njegovi odgovori. Glede na to, da so dosedanja zaslišanja trajala relativno dolgo in da smo tudi mi začeli relativno z določeno zamudo vas že sedaj obveščam, da bo današnja seja zaključena ob 18.30. Predvsem pa predvsem pa bi vse prisotne prosil, da ste z vprašanji kar se da strnjeni, tako da lahko tudi kandidat za ministra odgovori na vsa vaša vprašanja. To je hkrati moja prošnja in tudi zahvala, ker se boste po njej ravnali.

Sedaj pa bi gospoda Marka Bandellija prosil, da se predstavi obema odboroma.