Govor

Ljudmila Novak

Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani kandidat za ministra, gospod Peter Jožef Česnik, spoštovani vsi ostali zbrani, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 1. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Obveščam vas, da nihče ni zadržan. Na seji bodo kot nadomestni člani pa sodelovali: namesto Violete Tomić bo sodeloval Boštjan Koražija in namesto Franca Breznika - Žan Mahnič.

Obveščam vas, da je na sejo povabljen gospod Peter Jožef Česnik, kandidat za ministra brez resorja pristojnega za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednih državah in med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu. Še enkrat vse prisotne prav lepo pozdravljam in prehajamo na določitev dnevnega reda seje. Predlog dnevnega reda seje komisije ste prejeli s sklicem, 31. avgusta 2018. Ker v Poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV PETRA JOŽEFA ČESNIKA, KANDIDATA ZA MINISTRA BREZ RESORJA PRISTOJNEGA ZA PODROČJE ODNOSOV MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN AVTOHTONO SLOVENSKO NARODNO SKUPNOSTJO V SOSEDNIH DRŽAVAH TER MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN SLOVENCI PO SVETU, EPA 99-VIII. Lista kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora z dne, 30. avgusta 2018. Gradivo z dne, 30. avgusta 2018 pa ste članice in člani zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Predsednik Vlade gospod Marjan Šarec je na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije in 232. člena Poslovnika Državnega zbora, 30. avgusta 2018 predložil listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije v kateri je predlagal, da Državni zbor za ministra brez resorja pristojnega za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah in med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu imenuje gospoda Petra Jožefa Česnika. Predsednik Državnega zbora je ta predlog 30. avgusta 2018 poslal Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu kot pristojnemu delovnemu telesu. Kot predsednica komisije sem v skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sklicala današnjo sejo na kateri se nam bo predlagani kandidat predstavil ter odgovarjal na vprašanja članic in članov komisije. Na podlagi predstavitve kandidata bo komisija v skladu s prvim odstavkom 231. člena Poslovnika sprejela mnenje o ustreznosti predstavitve kandidata in ga v roku iz prvega odstavka 231. člena Poslovnika poslala predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade. Prehajamo na predstavitev kandidata, gospoda Petra Jožefa Česnika. Spoštovani gospod Česnik, prosim, izvolite.