Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, kandidat za ministra, spoštovani vsi ostali prisotni, pričenjam 1. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Obveščam vas, da opravičil za današnjo sejo nisem prejel in pa, da nismo še vsi prisotni, verjetno tudi zaradi tega, ker potekajo »hiringi« na drugih odborih. Obveščam vas, da bo na seji kot nadomestna članica Odbora s pooblastili sodelovala poslanka Mateja Udovč namesto dr. Mira Cerarja, poslanca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 1. nujne seje odbora. S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red, ki vsebuje dve točki, prva je predstavitev Boštjana Poklukarja, kandidata za ministra za notranje zadeve. In druga predstavitev Tugomira Kodelje, kandidata za ministra za javno upravo. Do pričetka seje nisem prejel nobenega predloga za spremembo tega dnevnega reda, tako, da lahko ugotovim, da je dnevni red določen tako kot vam je bil posredovan s sklicem 1. nujne seje odbora.

PREHAJAMO NA 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDSTAVITEV BOŠTAJANA POKLUAKARJA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA NOTRANJE ZADEVE.

Predlog kandidata za ministra za notranje zadeve je bil dne 30. avgusta 2018 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Del gradiva, ki vsebuje osebne podatke pa ste članice in člani odbora prijeli zaradi varstva osebnih podatkov v varovani predal v sistemu UDIS.

Gospod Boštjan Poklukar, ki je predlagan za ministra za notranje zadeve se bo v skladu s 112. členom Ustave Republike Slovenije in prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije najprej predstavil odboru kot pristojnemu delovnemu telesu in v nadaljevanju odgovarjal na vprašanja članic in članov odbora. Na podlagi predstavitve bo odbor sprejel mnenje o ustreznosti predstavitve kandidata, ki ga bom na podlagi prvega odstavka 231. člena poslovnika poslal predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade. Za ta prvi del kot veste imamo na voljo tri ure, do dvanajstih. Jaz ne želim omejevati vprašanj, tudi ne predstavitve kandidata, mislim, da je prav, da je ta predstavitev čim bolj izčrpna in čim bolj natančna kakor tudi vprašanje in odgovori nanje, tako, da v kolikor do dvanajste ure ne bomo zaključili bom na tej točki prekinil prvo točko, ki jo bomo v takem primeru zaradi zasedanja drugih odborov nadaljevali ob 19. uri. Toliko za uvod.

Zdaj pa gospodu Boštjanu Poklukarju, kandidatu za ministra za notranje zadeve dajem besedo, da se predstavi odboru.

Izvolite.