Govor

mag. Marko Pogačnik

Spoštovani predsednik, hvala za dano besedo. Sedaj pa poglejte, spoštovani Bertoncelj, vi ste kandidat za ministra za finance, vas je predlagal mandatar Vlade in vi ste dali tukaj soglasje. Jaz sem prvi spraševalec danes, na pet ključnih vprašanj, ko sem vam dal, niste znali niti enega odgovora povedati. Spoštovani gospod kandidat! Jaz sem prepričan, da vi na Ministrstvu za finance, najbolj pomembnejše ministrstvo v Republiki Sloveniji, to je že omenil predsednik Odbora za finance, prihajate totalno brez vizije. In drži ta hipoteza, ki sem jo povedal, da tisto predstavitev, ki ste jo vi prebrali, vam je napisal nekdo na Ministrstvu za finance in vi niti na eno moje vprašanje, konkretno, niste odgovorili in bom šel jaz po vrsti.

Zakaj sem rekel, da zavajate s strukturo dolga v primerjavi z BDP? Slovenija plača obresti na neto dolg, ne plača obresti na strukturo, procentualno v primerjavi z BDP. / nerazumljivo/ obresti v Sloveniji znašajo več kot 860 milijonov in od neto zadolževanja bo odvisno kakšne obresti bomo mi plačevali in obresti so v preteklosti predstavljale že skoraj 15 % priliva v proračunu Slovenije. To je zdaj pomembno vprašanje kako boste nadaljevali, ne pa zavajati v to zadevo. Vprašanje kaj se bo dogajalo z neto dolgom je v povezavi z obresti, ki jih bo Slovenija oziroma državljani plačevali in od tega je tudi odvisen kakšen bo razpoložljiv dohodek za ostale zadeve.

Niste odgovorili niti za eno konkretno zadevo v zvezi z opravljanjem z državnim premoženjem in pa SDH, čeprav prihajate z uprave SDH. Poglejte, vi ste minister za finance, vi boste, Vlada je skupščina tako DUTB kot SDH. Pa jaz bi pričakoval, da vi kot minister za finance, kot kandidat, ki prihajate iz gospodarstva, boste prišli na Ministrstvo za finance in boste udarili z roko po mizi in boste naredili red. Konkretno me zanima: Kdaj se bo popolnila uprava SDH? Saj to vi kot minister za finance morate vedeti oziroma vi dati potem tudi jasno usmeritev nekemu nadzornemu svetu. Nadzorni svet je pa imenovan v Državnem zboru na predlog Vlade, vi ste skupščina.

Kaj je s spremembo Zakona o Slovenskem državnem holdingu? Ali podpirate to, da v nadzorni svet pride nekdo, ki bo imenovan oziroma predlagan s strani Komisije za nadzor javnih financ in da bo imela opozicija vsaj enega predstavnika? Neresno se mi zdi, da imate tak odnos do ureditve pravnega varstva lastnikov izbrisanih podrejenih obveznic in delnic. Eno leto in pol se zamuja na Ministrstvu za finance in vi boste prevzeli ta položaj. Vi pa tu razlagate, da mi bolje poznamo proceduro v Državnem zboru in da je to odvisno od Državnega zbora. Vi lahko jutri prinesete v Državni zbor, pošljete ta zakon…