Govor

mag. Marko Pogačnik

Spoštovani predsednik, hvala za besedo.

Spoštovani kandidat za ministra za finance, lep pozdrav!

V uvodnem delu pri osebnostni predstavitvi pozitivno jemljem, da prihajate iz gospodarstva in da ste tudi navedli, da ste naredili kar nekaj svojih del do sedaj. V nadaljevanju, ko ste pa prebrali program dela ministra za finance, pa lahko pridem do zaključka, da verjetno to ni vaše delo, ampak da je to napisal nekdo drug, obstoječe osebe iz ministrstva za finance. In, bi rekel, v tem delu sem pa razočaran.

Iz te vaše predstavitve dela Ministrstva za finance lahko jaz ugotavljam ali pa vsaj pričakujem, da se bo nadaljevala politika, ki jo je izvajala že vlada tako Alenke Bratušek kot vlada Mira Cerarja, in sicer politika dodatnega zadolževanja in dodatnih davčnih obremenitev, tako za gospodarstvo kot za državljanke in državljane Republike Slovenije. Dejstvo je, da ste navedli kar nekaj podatkov, ki so vsaj zame osebno zavajajoči. Omenili ste, bi rekel, da se bo država oziroma vi kot Ministrstvo za finance zavzemali za to, da se bo dolg države zmanjševal. Vi navajate, bi rekel, podatek dolg države v strukturi BDP, kar je zame zavajajoče. Konkretno številke, neto dolg kakšen države pričakujete in v kakšno smer bo šel. Ne nazadnje se je pa država že v letošnjem letu šestkrat kratkoročno zadolžila. Mislim, da so celo danes ali včeraj objavili ponovno kratkoročno posojilo v višini 70 milijonov v menicah. Ali vi mogoče veste zakaj se je ta denar izposodil in kakšen bo namen porabe te zadolžitve?

Zaskrbljujoče je tudi, vsaj zame osebno, da ste navedli, da se bo Ministrstvo za finance zavzemalo za čim višji dividendni priliv v proračun. Kar pomeni ponovno, da boste izvajali politiko izčrpavanja uspešnih podjetij in boste denar podjetjem namesto za razvoj porabili za polnjenje proračunske luknje.

Nekaj konkretnih vprašanj v nadaljevanju glede samih konkretnih zadev v zvezi z davčnimi obremenitvami. Niste povedali veliko. Zanima me, kaj je z davkom na dodatno vrednost, glede na to, da je, ali ga nameravate vrniti na predkrizno raven? Kakšno je vaše mnenje v tem pogledu? Zanima me v zvezi z davkom na nepremičnine? Kdaj se lahko pričakuje? Sami ste ga omenili in v kakšni strukturi bo? Zanima me, če razmišljate z davki, ki bodo zmanjšali obdavčitev dela? Vemo, tukaj v Sloveniji, da danes imamo problem, predvsem pri teh boljše plačanih delovnih mestih.

Druga zadeva, trošarinska politika. Trošarine so pomemben vir polnjenja proračuna. Za kakšno trošarinsko politiko se boste zavzemali? Ali boste nadaljevali z trošarinsko politiko, ki sta jo izvajali prejšnji dve vladi? To pomeni, da smo na trošarinski politiki takšni, da je danes, recimo, tisoč litrov kurilnega olja v Celovcu 200 evrov ceneje kot v Sloveniji. Za tisoč litrov kurilnega olja v Celovcu danes plačamo 866 evrov, v Ljubljani, v Murski Soboti, v Kranju, Škofja Loki pa 1.067. Cena litra nafte je pa približno 15 centov v Avstriji cenejša kot v Sloveniji. Kaj boste naredili na področju trošarin naftnih derivatov? Poleg tega pa kaj boste naredili na osnovi trošarinske politike na področju tobačnih izdelkov in pa alkohola?

Upravljanje premoženja, prihajate iz uprave SDH. Zanima me, omenili ste, da se pripravlja sprememba strategije o upravljanju državnega premoženja. Po mojem vedenju spremembe in pa predlogi strategije upravljanja državnega premoženja že približno več kot dve leti ležijo v predalu Ministrstva za finance. Tudi vaši predhodniki v poslovodstvu SDH so menili, da strategija upravljanja državnega premoženja ni ustrezna, da je pomanjkljiva. Zanima me, kaj boste spremenili v tej strategiji in kdaj jo boste predložili Državnemu zboru v sprejem? Vlada Alenke Bratušek je Zakon o Slovenskem državnem holdingu šla spreminjati v smeri spremembe strukture ali članstva nadzornega sveta. Danes SDH nima člana nadzornega sveta, ki bi bil imenovan s strani opozicije. Mi smo večkrat v Slovenski demokratski stranki govorili, da je Vlada pristojna za opravljanje državnega premoženja, ni pa to premoženje Vlade, ampak je premoženje vseh Slovenk in Slovencev. In zato me zanima, če boste šli v spremembo Zakona o Slovenskem državnem holdingu in povrnili prvotno stanje kot je bilo, da je bil en član nadzornega sveta imenovan oziroma predlagan s strani Komisije za nadzor javnih financ? Zanima me, na kakšen način boste poskrbeli, da se ne bo nadaljevala politika v najpomembnejših teh dveh inštitucijah, SDH in DUTB, da bosta ti dve inštituciji pomanjkljivo kadrovsko opremljeni in da bodo nikoli ne bo uprava in njen nadzorni svet popolna?

Zakon o igrah na srečo, zanima me kakšno je vaše mnenje tukaj pri vas v tem pogledu? To se je že štiri leta na Ministrstvu za finance govorilo, da bo prihajalo do spremembe. Zanima me, ali podpirate odprtje trga na področju športnih stav v Sloveniji? Vemo tukaj notri, da je v prejšnjem mandatu bil zakon izglasovan, potem je bil pa glede na veto Državnega sveta zaustavljen in ni dobil potrebne večine.

Več kot eno leto in pol je odkar je Ustavno sodišče dalo odločitev, in sicer da mora Ministrstvo za finance pripraviti ureditev pravnega varstva v zvezi z izbrisanim lastnikom podrejenih obveznic in delnic. Tu se zamuja že za več kot eno leto. Zanima me, ali je to za vas prioriteta in ali ni in kdaj pričakujemo, bi rekel, ta zakon, ki bi moral biti v Državnem zboru že pred enim letom, prišel v Državni zbor. In danes tisti, ki so bili izbrisani nimajo možnosti pritožbe na sodišču, čeprav je to odločitev sprejelo Ustavno sodišče in bi morali uveljavljati že pred več kot enim letom.

Vaša predstavitev je bila bolj kot ne zame pavšalna. Spoštovani kandidat, če lahko naštejete vsaj pet prioritet, ki jih boste izvajali v letu 2018, ko boste zasedli mesto ministra za finance. Hvala.