Govor

Robert Polnar

Gospe poslanske, gospodje poslanci, gospe in gospodje! Začenjam 1. nujno sejo Odbora za finance. Vse prisotne prav lepo pozdravljam! Poseben pozdrav pa namenjam kandidatu za ministra za finance dr. Andreju Bertonclju.

Obveščam vas, da so za današnjo sejo zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Luka Mesec in Karmen Furman. Zaenkrat nimam obvestila o tem, kateri bodo nadomestni člani in članice odbora.

S sklicem nujne seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV DR. ANDREJA BERTONCLJA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA FINANCE.

Odbor bo predstavitev kandidata opravil na podlagi drugega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije ter prvega in drugega odstavka 230. člena Poslovnika Državnega zbora.

Za sejo ste kot gradivo prejeli listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije z dne 30. avgusta 2018; predlagatelj liste je predsednik Vlade Marjan Šarec. Članice in člani ste prejeli tudi dva dopisa Vseslovenskega združenja malih delničarjev z dne 4. 9. in 5. 9. 2018.

Na sejo sem povabil kandidata za ministra za finance dr. Andreja Bertonclja. Danes so na seji prisotni tudi predstavniki zainteresirane javnosti. Vse prisotne obveščam, da imajo danes besedo na odboru samo članice in člani Odbora za finance, tako kot je določeno v 230. členu Poslovnika Državnega zbora.

Tako, gospe in gospodje, to bi bilo za uvod.

Zdaj pa k besedi vabim kandidata za ministra za finance dr. Andreja Bertonclja, da se najprej predstavi odboru, potem pa bo v nadaljevanju tudi odgovarjal na vprašanja, mnenja in pripombe članic in članov Odbora za finance. Gospod Bertoncelj, izvolite, beseda je vaša.