Govor

Hvala predsednik za dano besedo. S tega mesta upam na uspešno vaše predsedovanje temu odboru, spoštovani kandidat, poslanci in poslanke, ostali vabljeni. Vsem skupaj en lep pozdrav.

Sam osebno sem pri pripravi na ta »hiring« izhajal iz dveh zadev: eno je ta koalicijska pogodba za naslednja štiri leta in pa drugo magnetogram iz 18. marca 2013, ko se je prav tako pristojnemu odboru predstavil dr. Pikalo. Kar lahko povem za začetek, da ena redkih stvari, ki iz FDV pride zelo prav v življenju je »copy paste« z modernizacijo. Jaz moram reči, da je velik del besedišča v prvi uri izvajanja kandidata kar, da ne bo pomote, ni samo slabo, približno podoben tistemu, kar ste povedali leta 2013. Od tega, da je ta resor najbolj perspektiven resor, da avtonomija šolskega sistema enake možnosti za vse, skratka določeni stavki so čisti »copy paste«, ampak še enkrat to ne pomeni nujno samo nekaj slabega, ampak tudi dobrega, predvsem pa morda klofuta tistim ministrom v obdobju 2013-2018, kajti, če lahko minister izhaja iz svojega »hiringa« leta 2013 pomeni, da njegovi nasledniki niso nič naredili ali pa vsaj ne veliko dobrega. Toliko morda za začetek magnetograma.

Zdaj pa kar se tiče koalicijske pogodbe, jaz moram reči, da sem še vedno, kljub temu, da nisem prvi mandat v tem državnem zboru, fasciniran v narekovajih s pojmi kot so posodabljali bomo, prenovili bomo, smiselno bomo vključevali, uredili bomo, zagotavljali bomo, nedvomno bomo definirali, povezovali bomo, zastavili bomo, ustvarili bomo, podpirali bomo. Čeprav še enkrat, tudi sam prihajam iz FDV, ampak kar me je življenje naučilo je, da si je treba zastaviti odgovore na tistih sedem znamenitih vprašanj, saj veste: kdo, kaj, kako, zakaj, koliko, in koliko bo stalo pa še kaj sem pozabil. Tukaj tega na žalost ni, če že je kje kakšna konkretna definicija, na primer 6 % BDP, pa ni zadaj vsaj kakšnega stavka na kakšen način oziroma, kot bi rekel Robin Hood kje bomo jemali, da bomo ministru dajali. Toliko za začetek, sedaj pa čisto dva konkretna sklopa.

Kot član tega odbora že v prejšnjem mandatu sem zelo z zanimanjem spremljal področje športa in pa športne infrastrukture. Sprejeli smo zakon o športu, ki ga pravni strokovnjaki, pa tudi športni strokovnjaki sesuvajo v različnih člankih, ampak očitno te članke niti pred sprejetjem, niti po sprejetju niso brali uradniki na ministrstvu, zato s tega stališča morda medklic, spoštovani minister upam, da boste imeli srečno roko pri povezovanju prvi c direktorjem direktorata in pa z ostalimi deležniki na področju športa, predvsem tukaj mislim na olimpijski komite, ki si je tukaj napisal zakon. Tukaj me zanima kakšno bo vaše sodelovanje z olimpijskim komitejem in pa kje vidite vlogo fundacije za šport? Ali je le nek nepotreben organ, kar ga je naredila prejšnja ministrica ali pa vidite v fundaciji za šport nek resen organ, ki bo pravično, avtonomno ali pa še kaj dodajte, delil sredstva, predvsem pa bil uspešen tudi pri zagotavljanju teh sredstev. Morda s tega stališča morda tudi moje vprašanje – kako ste vi spremljali to polemiko znotraj Državnega zbora, ko je koalicijski poslanec v Državni zbor vložil zakon o igrah na srečah, ki ga je ista koalicija, ki jo sestavljate tudi sedaj s tremi novimi strankami sesula? Ali lahko pričakujemo pod vašim mistrovanjem spremembo na tem področju? Torej, če bi se isti ali podobni zakon znašel na poslanskih klopeh, kakšna bo vaša konotacija pri tem zakonu. Čisto enostavno. Ali boste za, proti, ali pa boste tiho in boste rekli naj se drugi resorji dogovorijo?

Torej, zakon o športu in druga stvar športna infrastruktura. Verjetno veste, da so vaši predhodniki poslali vsem slovenskim občinam nek vprašalnik po potrebah na področju športne infrastrukture. Takrat je bila približno ocenjena vrednost med 800 milijonov in pa milijardo koliko občine potrebujejo za razvoj športne infrastrukture. Od šolskih telovadnic in do ostalih spremljajočih objektov, od velikih dvoran, bazenov, teniških igrišč, stadionov itd. Tukaj me zanima, glede na to, da pišete, da boste zagotovili stabilno financiranje vzgoje in izobraževanja, kamor spada tudi šport, na raven 6 %, kako se boste spoprijateljili s predstavniki občin, ki trkajo na vaša vrata, predvsem na Direktorat za šport in Direktorat za investicije in sprašujejo kdaj bo država odvezala mošnjiček in športno infrastrukturo, ki mislim, da bo v poprečju stara toliko kot jaz, torej preko štirideset let in namenila več kot približno 5 do 6 milijonov, kar država skupaj s Fundacijo za šport je namenila v letu 2017 in 2018. Pa še to smo imeli redno priložnost videti, da je celo koalicija podprla amandma, ki sem ga sam pripravil, da smo zagotovili 2 milijona več za športno infrastrukturo. Ampak vprašajte kakšnega župana kaj pomeni 2 milijona za športno infrastrukturo. V poprečju je to tak soliden nogometno-atletski športni objekt in morda kakšna WC kabina in tuš zraven in se konča. Ampak to so sredstva za državni proračun, ne za proračun neke povprečne občine. Zanima me kje boste tukaj vzeli, da boste dali športu. Kajti vi ste napisali povečali bomo sredstva za športno infrastrukturo odstotek BDP. Pa me tukaj s tega tudi zanima kje vidite financiranje športne infrastrukture ob konca vašega mandata in pa kateri športni infrastrukturi nameravate dati prednost. Ali so to neki regijski športno rekreacijski centri, krajevni ali pa morda boste, kot eden od vaših predhodnik, postavil en nordijski center, vanj zmetal ves denar za športno infrastrukturo, vsi ostali pa bomo počasi gagali oziroma bodo naši športniki selili svoje dejavnosti tam, kjer očitno odhajajo tudi naši podjetniki, v tujino. Ker doma nimajo možnosti niti za množično športno udejstvovanje kaj šele za vzgajanje vrhunskih kadrov.

Druga stvar pa, ki me zanima glede tega, ko ste napisali, da boste podpirali enakomerno razporejanje sodobne športne infrastrukture na območju Slovenije. Po kakšni strategiji, po kakšni metodi, glede na to, da prihajate iz FDV-ja, boste naredili sistem, da bodo resnično tista deprivilegirana področja prišla iz zadnjih mest na prva mesta. Toliko s področja športa.

Kar se pa tiče ostalih zadev. Nekaj je že predhodnik povedal. Zakon o visokem šolstvu in pa zakon o raziskovalni dejavnosti. Vašo predhodnico sem trikrat postavil pred dejstvo na odboru s poslanskimi vprašanji s čisto konkretnim in splošnim vprašanjem. Ali sploh ve oziroma ali sploh ima željo imeti sistemski zakon o visokem šolstvu in na drugi strani sistemski zakon o raziskovalni dejavnosti kot enovit zakon ali kot dva zakona. Vi temu tukaj dodajate še tretji zakon. Zakon o univerzi, ki ste ga napovedali, nekje tukaj v magnetogramu je, že leta 2013 in upam, da boste sedaj veliko bolj uspešni.

Kar pa se tiče novih fakultet, ki ste jih nekako, niti se jih niste odpovedali, da ne bom narobe začel. Moram reči, da ste tukaj prišli z idejo oziroma, če bo prišla kakšna lokalna skupnost ali pa nekdo z neko idejo o neki fakulteti, o nekem visokošolskem zavodu, upam, da ne bo apriori vaša beseda ne tega ne bomo naredili. Tukaj se morda celo v določenem segmentu strinjam z vami, da vsega še nismo izumili na področju izobraževanja v Republiki Sloveniji in morda je prav, da dobimo še kakšno fakulteto ali visokošolski zavod, ne glede na to, da verjetno bodo ljudje, vsaj tako kot gledamo po tujini, imajo zelo zanimiva imena, tako da se skoraj vprašaš kaj bodo na teh fakultetah počeli. Verjamem, da če imajo dobre programe in dobre profesorje ime fakultete ni pomembno,ampak je pomembna vsebina.

Naslednja stvar, ki ste se je zelo malo dotaknili, pa je delovanja Zavoda za šolstvo. Sam moram reči, da v prejšnjem mandatu, ko smo že imeli kakšno temo, ker smo se dotikali tega organa, smo imeli ne samo opozicijski poslanci, pa tudi koalicijski poslanci problem kaj ta zavod sploh počne. Ali je to nek zavod, ki dela neke analize ali pa daje kaj konkretnega? Skratka, zanima me kje vi vidite vlogo Zavoda za šolstvo in ali morda načrtujete okrepiti centre šolskih in obšolskih dejavnosti ali pa so to za vas nek ne bodi ga treba, ki jih je že sedaj preveč. Tu prihajam iz prakse. V občini iz katere izhajam imamo želje po širitvi centra za šolske in obšolske dejavnosti k hribu Lisca in moram reči, da bolj kot lokalna skupnost je velik problem uradništvo na ministrstvu in pa na zavodu, ki se nekako otepa neke širitve izobraževalnih smernic tudi na tem področju.

Za zaključek, da ne bom predolg, imam pa še dve konkretni vprašanji, kjer me zanima čisto vaše osebno mnenje. Kako vi vidite afero dodatki za stalno pripravljenost? Upam, da dovolite, da vas vprašam ali ste del te zgodbe ali pa ste del tistih, ki mislite, da je treba to zadevo raziskati in ustrezno urediti.

In za zaključek. Ali znate našteti imena in priimke vaših predhodnic v prejšnjem mandatu oziroma po katerih dosežkih ste se jih zapomnili? Kajti sam kot član Odbora za izobraževanje imam komaj v glavi te bivše ministrice. Nimam pa skoraj nobene ideje kateri so njihovi pozitivni dosežki.

Skratka, toliko. Upam, da nisem postavil preveč vprašanj. Upam na dobre odgovore. Hvala.