Govor

Željko Cigler

Hvala lepa. Spoštovani kandidat za ministra!

Moram reči, da vas poznam kot bivšega direktorja celjske bolnišnice, kjer ste ostali tako med delavci pacienti kot tudi lokalnimi skupnostih, ki jih celjska bolnišnica pokriva zelo dobro, zabeleženi ne glede na podtikanja / nerazumljivo/, nekateri oblatiti. Dober kratek uvod. Hvala. Moram reči, da v Levici podpiramo absolutno usmeritev vsem dostopno javno zdravstvo, ki se zagotavlja iz javnih sredstev in se zavedamo, da glede na raven zdravstvenega varstva in tisto kar so možnosti zagotovitve, predvsem pa potrebe po njem in posodabljanje tehnologije zdravil zahteva dodatna sredstva. Tisti, ki tega ne vidi, mislim, da ne razume situacije. Sredstva so absolutno dodatno potrebna. Tu se z vami absolutno strinjamo.

Moram reči pa tudi, samo še tole, zelo kratka vprašanja bom postavil. Kljub dobremu uvodu moram reči pa, da smer v katero boste peljali zdravstvo kot minister v kolikor boste dobili potrditev v državi, pa iz vašega uvoda še ni popolnoma prepoznavna, zato se opravičujem, ko bom postavil še nekaj vprašanj.

Poleg vzdržnega in stabilnega financiranja našega zdravstvenega sistema so najbolj pereče dolge čakalne vrste, kot je kolegica Dimic tudi rekla in ste tudi vi že omenjali, in prav zanima me kako se nameravate lotiti problema zlasti nedopustnih čakalnih vrst. Nedopustno pomeni tisto, ko tisti, ki ne pride na vrsto in je njegovo življenje in zdravje močno ogroženo. Koliko sredstev bo tu potrebnih in na kakšen način se bodo te vrste skrajševale?

Slovenija trenutno namenja 8,5 % BDP za tekoče izdatke v zdravstvu, Avstrija 10,4 %, Švica 12,4 %, Nemčija 11,3 %. Vidite kje smo zadaj. Zato pravim, da se ne bo samo z preprečevanjem korupcije dobilo teh sredstev, bodo morali nekateri podjetniki dati malo več, ki mu ustvarjamo dohodke. Ker je sredstev v primerjavi z drugimi državami občutno premalo, me zanima kako boste zagotovili več sredstev. Ali se bo povečalo plačevanje iz žepa, ki trenutno znaša 13 %? To je odmikanje od javnega zdravstvenega sistema.

Problem otroške kardiokirurgije razgrinja eno organizacijsko nesposobnost in politična vmešavanja v en pomemben strokovni segment pri nas. Načrt prejšnje strokovne direktorice UKC gospe Pfeiferjeve? je prinesel pozitivne rezultate, ki pa so se ob menjavi vodstva in ustanovitvi Nacionalnega instituta hitro poslabšali. Kaj vi menite o tem področju?

Kakšno je vaše stališče do ukinitve prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja? Moram reči, da nisem čisto razumel, čeprav ste rekli, da ga je treba ukiniti. Zanima me vaše stališče.

Slovenija zamuja s področjem dolgotrajne oskrbe, kar je tudi kolegica Dimiceva rekla. Skratka to je naš nacionalni problem. Zanima me ali bo v vašem mandatu sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi, ki se že dolgo sprejema? Koliko po vaši oceni primanjkuje sredstev za ureditev postopne dolgotrajne oskrbe, kako do dodatnih sredstev in kdo bo nosilec zavarovanja?

Katere zdravstvene storitve so s strani zdravstvene zavarovalnice različno krite? Ali podpirate zagotavljanje ustreznega in enakopravnega financiranja zdravstvene dejavnosti v geografskem smislu? To je ta enakopravnost po celotnem področju države.

In še tole. Neustrezna in zastarela mreža javnih zavodov potrebuje nadgradnjo. Prej ste tu omenjali kako bi se vi tega lotili. Namreč povprečna zasedenost postelj v posameznih bolnišnicah je 70 ali pa celo komaj 50 %. In kakšno je vaše stališče do te racionalizacije, ki bo usmerjena v prihodnost.

In to zadnje vprašanje, ki pa je zanimivo na moj uvod kot bivšega direktorja celjske bolnišnice, pomemben problem javnih zdravstvenih zavodov je tudi zdravstveni management. Kaj nameravate storiti, da se avtonomnost in moč zdravstvenega managementa poveča? Zdi se namreč, da se je v mandatu dosedanje ministrice upravljanje in kadrovanje zdravstvenih zavodov uporabljalo in zlorabljalo za politične namene. Primer celjske in drugih bolnišnic. Kaj nameravate storiti na tem področju? Hvala.