Govor

Hvala lepa.

Spoštovani predsednik, spoštovani kandidat za ministra gospod Fakin, res je, vi ste nam v tem Državnem zboru že poznan obraz in poznamo vaše delo, velikokrat smo vas imeli na tem odboru možnost spoznati, pa tudi preko raznih komisij, tako, da enostavno je bilo zanimivo slišati vašo predstavitev na drugi strani mize, če lahko tako rečem, če ste prej bil tisti, ki je bil plačnik vseh naših zdravstvenih storitev preko ZZZS, zdaj kot minister verjetno z nekoliko malo drugačno sestavo tudi finančno, ker vendarle Zavod za zdravstveno zavarovanje pokriva izjemno veliko vrečo denarja, preko 3 milijard, ste tukaj zdaj kot minister verjetno malo omejen tudi finančno, pa vendarle so vaše odločitve tiste, ki jih bomo občutili vsi državljani in državljanke, vsi bolniki, vsi tisti, ki bomo potrebovali ali potrebujemo zdravstveno oskrbo, na primarni, sekundarni ali terciarni ravni. Zato se mi zdi, da je pomembno, da boste seveda odgovorili vsaj na tista vprašanja vsakega izmed nas, ki jih verjetno vsak posameznik nekako čuti, da jih mora postaviti ali pa, da so pomembna za prihodnost našega zdravja. Seveda naj povem tukaj, vsi si želimo in delamo v smer, da bi v Sloveniji imeli javno zdravstvo, vsi, tudi jaz, jaz si želim javno zdravstvo in vsa moje delovanje gre v smeri javnega zdravstva, vendar to javno zdravstvo mora biti dostopno zdravstvo, tukaj se pa potem lahko začnejo različne oblike razumevanja kakšno zdravstvo si v Slovenijo želimo. Jaz osebno si želim dostopno zdravstvo, tudi učinkovito sem slišala tukaj besedo, ampak dostopno brez čakalnih vrst. Moram reči, da sem, vaša predstavitev je bila res izjemno skrčena, da sem si želela vsemu slišati kako boste rešili mogoče te čakalne vrste, pa jaz kot nek, bom rekla, nepoznavalec, tak velik, zdravstvenega sistema, nisem razbrala, da bi karkoli kaj iz… Ste zaznali problem, ste zaznali, da so čakalne vrste, itn., pa vendarle, jaz bom šla čisto po neki taki svoji sistematiki. Raziskave inštituta Mediana, dovolj je igračkanja z državnimi prihodki, čas je za resne programe, je pokazala, da si ljudje, so si postavili neko prednostno obravnavo in seveda na prvem mestu je izkoreninjenje korupcije iz zdravstvenega sistema. Jaz sem malo, skoraj nič slišala o tem problemu, da bi ga vi omenili. Sicer vi ste rekel tukaj, če zdajle lahko rečem, upravljanje, da bi šli na Ebito, nagrajevanje, ampak ne morem reči, da je prav korupcija povezana s tem sistemom ali pa na ta način.

Drugo, kar so ljudje rekli, je krajšanje čakalnih dob za obisk specialista. Tretje, zagotavljanje kakovosti bolnišnic in zdravstvene infrastrukture. Četrto točko ali pa četrta rangirana stvar je vlaganje v opremo v bolnišnicah ter peta, povečanje števila zdravnikov in medicinskih sester. Seveda, vi ste rekli, mi bomo, bom vse to prevetril, ampak pregledov, ampak veste kaj, spoštovani gospod Fakin, vi zdajle mogoče leto, dve niste več na čelu ZZZS, ampak jaz mislim, da vi še vedno veste, in da podatki niso tako drugačni kakor so bili in sem prepričana, da imate v malem mezincu vse te podatke koliko je zdravnikov, itn., kakšne so bolnišnice. Tako da, jaz osebno ne pričakujem, da si boste vi pa zdaj vzeli ne vem koliko časa pa raziskavo delali, koliko je bolnišnic in proučevali, ker vi ste, po domače, maček na svojem področju. Imate znanje dolgoletno iz tam ko ste odrejali bolnišnicam in vsem tem, ko ste plačevali preko ZZZS. Tako, da jaz sem res pričakovala že malo aktivnosti od vas, že zdaj v tem delu. Pa vseeno, skoraj nič niste omenili dolgotrajne oskrbe. Dolgotrajna oskrba je pereč problem v Sloveniji. Prejšnja Vlada jo je omenjala, da jo bo naredila, da jo bo naredila. Mi smo zdaj spet na začetku novega obdobja. Vseeno bi želela, kot minister kaj mislite oziroma verjamem, da imate, tudi skupina je bila ustanovljena tu na ministrstvu, ki bo pripravilo dolgotrajno oskrbo. Kdaj lahko pričakujemo mi to dolgotrajno oskrbo v parlamentu, da jo bomo začeli resno obravnavati, tudi z vidika vseh državljanov. Slovenski prebivalec ali pa slovenska se starajoča družba in mislim, da je to ena izmed prioritetnih nalog, ki jih boste potrebovali.

Potem ne morem mimo tega kar sem včeraj zasledila. Rekli ste, bom pregledal, bomo preračunali koliko je res problem pomanjkanja, kadrovska politika, ste jo omenjali. Gospod Fakin, normativi, jaz sem vam že ene parkrat spraševala kaj je z normativi. So na nek način zastareli. Pa pustimo zdaj domove za ostarele, kjer smo obravnavali tudi na tem odboru, kakšno je stanje, koliko pripada zdravniku pa koliko pripada medicinska sestra na koliko varovancev, ampak to, da ena intenziva, ki je izrednega pomena v Sloveniji, ima za en oddelek ali pa za eno izmeno premalo medicinskih sester, se mi zdi, da je to dejansko, tukaj ni potrebno verjetno preverjati neke kadrovske politike, ampak je treba spremeniti politiko zaposlovanja. Imamo problem. medicinske sestre, veste sami, so izgorele, pišejo tukaj, jaz sem poslušala oddajo »Kje vas čevelj žuli«, o je rekla, da enostavno ne zmorejo in so te medicinske sestre srednje ali višje v neki taki res težki… prebrala sem, da delajo na pogon odnosa do, mislim iz usmiljenja, na etičen pogon, da delujejo v tem času. Me zanima kaj boste vi naredili kot minister, da se bo ta zadeva s temi medicinskimi sestrami pa vendarle v Sloveniji uredila, ker je zelo težko, verjamem, tudi marsikateri zdravnik je pregorel in je izgorel, ampak nekaj bo treba tukaj narediti, ne preveč dolgo preračunavati. Potem pa me zanima, nekoliko mogoče bolj zadeva… Vi ste rekel, mislim, da ste pristaš uvedbe zdravstvenega centa na trošarine, na alkohol, tobak in sladke pijače. Se mi zdi, da ste enkrat izjavili, da ste vi sicer pristaš tega. Se mi zdi, da dviganje davkov ni pravi način za zbiranje sredstev za zdravstveni sistem. Res je potrebna celovita reforma in predvsem tisto kar so ljudje prvo izpostavljali, izkoreninjene korupcije iz zdravstvenega sistema. Videli smo, tukaj ne morem reči, da ne. Jaz sem sodelovala v komisiji, ki jo je vodila kolegica Godec, za žilne opornice. Tam se je točno evidentno dokazalo, da to obstaja. Zaradi tega pričakujem, da ne bomo iskali najprej, ali pa dvigovali davke, ljudi obremenjevali, ne morejo priti do zdravnika, potem pa bomo šele zadeve urejali. Mislim, da je najprej treba poiskati denar znotraj sistema.

Potem pa me čisto zanima tudi, mogoče sem sama vpeta, ampak vseeno, me zanima, kako bo z novostmi, predvsem z dražjimi oblikami zdravljenja. Obstajajo tudi v Evropi razne oblike zdravljenja, lahko omenim tudi raka, so naprej, govorim tukaj, v mislih imam mogoče neke imunoterapije, ki se izvajajo samo v Nemčiji. Trije, štirje pacienti iz Slovenije hodijo tja. Kdaj bodo take zadeve prišle tudi k nam oziroma kako bo z zagotovitvijo sredstev? Vem, ker sem vas že spraševala, še enkrat rečem, o normativih ste rekel, ni dovolj denarja v malhi ZZZS za vse, ampak še enkrat poudarjam, to je povezano tudi z odpravo korupcije v zdravstvu.

Me zanima, če podpirate uvedbo referenčne ambulante na stomatološki kliniki za rakave bolnike. Trenutno je ni. Govorim o referenčni ambulanti kjer bi bili trije stomatologi lahko usposobljeni, da bi celo Slovenijo pokrili. Menim, da so težnje po tej referenčni ambulanti. Me zanima, kakšno je videnje? Ker je lahko tudi po telefonu, dajejo navodila zobozdravnikom.

Potem me zanima, pa predvsem to, kdaj bo državni program za obvladovanja raka postal zavezujoč dokument. Mi imamo dokument, ki pa ni zavezujoč in je potem, so tiste črke prazne črke na papirju.

Samo še dva vprašanja. Imamo problem, tudi poslansko vprašanje je bilo že naslovljeno že na prejšnjo ministrico. Kako, rekel ste, bomo pregledali kako bo mreža bolnišnic zdravstvenih domov? Celo področje notranjske, bom rekla, od Vrhnike, pa lahko Vrhniko že štejem sem notri, do kočevske in ves ta bazen, nima nekega dializnega centra in hodijo vsi na dializo v Ljubljano. Veste kaj to pomeni? Za cel tak bazen. To pomenijo enormni, prvič, enormni stroški, izjemne čakalne dobe, obremenitve tako pacientov kot zdravnikov v Ljubljani. Me zanima, če ste imeli v mislih, ko ste rekli, boste prevetrili, mogoče pregledali kaj bo s kakšnim dializnim centrom tudi na področju notranjske.

In seveda zadnje vprašanje. Kako ste si zamislili delovanje svetov zavodov po bolnišnicah? Ne morem mimo zadnje afere ali pa teme, ko lahko pride predsednik sveta v bolnišnico in pove direktorici, da mora iti. To se je zgodilo štirinajst dni nazaj, tri tedne je ven prišla ta zadeva. Kako lahko pride in reče, tebi je pogodba potekla, itn. Se mi zdi, da je… Kako ste si zamislili delovanje svetov zavodov po bolnišnicah?

Toliko za enkrat. Hvala.