Govor

dr. Franc Trček

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, lepo vas pozdravljam na 1. nujni seji Odbora za zdravstvo.

Opravičil za izostanek z današnje seje nisem prejel, prav tako ne nadomestil.

V skladu s 47. členom, drugim odstavkom 48. člena in 230. členom Poslovnika Državnega zbora sem kot predsednik Odbora za zdravstvo sklical današnjo nujno sejo odbora, na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat za ministra za zdravje.

Še enkrat pozdravljam vse prisotne v dvorani, še posebej pa gospoda Sama Fakina, kandidata za ministra za zdravje.

Prehajamo na določitev dnevnega reda današnje seje odbora. S sklicem seje odbora dne 3. 9. 2018 ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda: prva in edina točka - predstavitev gospoda Sama Fakina, kandidata za ministra za zdravje. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV SAMA FAKINA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA ZDRAVJE.

Sledi uvodno pojasnilo. Predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Marjan Šarec, je predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije, gospodu mag. Dejanu Židanu, dne 30. avgusta 2018 na podlagi 112. člena Ustave Republike Slovenije in 229. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije predlagal listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije. Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan je Odboru za zdravstvo poslal predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za zdravje imenuje Sama Fakina.

V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sem sklical današnjo sejo, na kateri se nam bo predstavil kandidat za ministra za zdravje. Skratka, predlagam, da nam kandidat za ministra za zdravje najprej predstavi svoj program in videnje dela ministrstva, po predstavitvi pa bi odgovarjal na vprašanja članov odbora. Torej, po opravljeni predstavitvi bo odbor predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade Republike Slovenije poslal mnenje o predlaganem kandidatu. Imam še en predlog. Gospod Samo Fakin, glede na dejstvo, da ste znana javna oseba, skoraj že dvajset let, imeli smo neka zaslišanja včeraj, ker so določeni kandidati potrebovali kar nekaj časa, da so razlagali svojo biografijo. Bili ste drugi človek, kot bi nekdo rekel, slovenskega zdravstva pod petimi vladami, pod, kolikimi, osmimi ministri dokaj relativno kritičen. Torej predlagam, da se v vaši predstavitvi, ki upam, da ne bo trajala več kot dvajset minut, skoncentrirate na to kaj boste delali. Gre za neko zelo pereče področje, torej kako, kaj, kdaj, s kom, na kakšen način in kot jaz rad rečem, s kakšnimi penezi.

Prosim, gospod Samo Fakin, kandidat za ministra, da se predstavite odboru. Pred tem pa moram, se opravičujem, prebrati še eno pooblastilo. Poslanca dr. Mira Cerarja, član Odbora za zdravstvo iz opravičljivih razlogov na tej seji nadomešča poslanka Janja Sluga.

Izvolite, gospod Fakin.