Govor

En lep dober dan.

Vse članice in člane odbora, ostale vabljene na sejo ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam s 1. sejo parlamentarnega Odbora za pravosodje. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani Odbora za pravosodje in sicer Anja Bah Žibert in Jani Möderndorfer, ki pa ga nadomešča gospod Igor Zorčič.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s samim sklicem seje. Uvodoma pa dovolite vsem članicam in članom, pa ostalim prisotnim eno pojasnilo. Pojasnilo glede sodnih primerov zaradi tega, da bo debata lažje potekala in se ne bomo vmes prekinjali.

Članice in člane Odbora za pravosodje ter vse vabljene bi želel opozoriti, da se v skladu z 2. odstavkom 75. člena Poslovnika Državnega zbora v razpravi lahko govori le o vprašanjih, ki se nanašajo na posamezno točko dnevnega reda. Zato navzoče resnično naprošam, da svojo razpravo prilagodijo omenjenemu poslovniškemu določilu ter se tako zadržijo razpravljanja o zadevah, ki niso v pristojnosti predlagatelja poročila ali časovno posegajo v obdobje poročanja posameznih institucij.

V kolikor bo utemeljeno pričakovati, da bodo v razpravi lahko obravnavani tudi tajni in drugi podatki, ki so varovani na podlagi zakona oziroma drugega predpisa, bom v odboru pač predlagal, da bo nadaljevanje seja ali dela seje potekalo brez navzočnosti javnosti.

Prav tako bi vsakršno opredeljevanje do konkretnih zadev, ki so še v postopku odločanja, predstavljalo nedopusten vpliv zakonodajalca na delovanje organov pregona oziroma sojenja, ter bi predstavljalo kršitev načela delitve oblasti, enakega varstva, pravice do sodnega varstva, pravice do pravnega sredstva, varstva človekove osebnosti in dostojanstva ter varstva pravic zasebnosti in osebnostih pravic, udeleženih v samem postopku, kar govori 35. člen Ustave.

Prav tako je glede že zaključenih zadev treba upoštevati tudi, da odločbe sodnih oblasti vežejo tudi državne organe Republike Slovenije, zato se mora pravnomočne odločbe sodne oblasti spoštovati.

To sem zdaj prebral, pa naj velja tudi za nadaljnja poročanja v naslednjem mesecu, ko bodo sledile seje. Tako da, najlepša hvala za posluh pri tem delo.

Torej, prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA SKUPNEGA POROČILA O DELU DRŽAVNIH TOŽILCEV ZA LETO 2017, ki je objavljena na spletni strani Državnega Zbora, dne 13. 04. 2018. Kot gradivo, imamo na voljo še: mnenje državno tožilskega sveta, z dne 28. maja 2018, pojasnilo Vrhovnega državnega tožilstva, z dne 14. septembra 2018 k mnenju državno tožilskega sveta in mnenje komisije Državnega sveta za državno ureditev, z dne 24. septembra 2018.

K tej točki dnevnega reda smo vabili Vrhovno državno tožilstvo, državno tožilski svet, Ministrstvo za pravosodje in Državni svet.

Skupno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2017, je Državnemu zboru posredoval generalni državni tožilec skladno s 1. odstavkom 150. člena Zakona o državnem tožilstvu. Odbor za pravosodje pa ga bo obravnaval na podlagi 4. odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da matično delovno telo obravnava poročilo, ki je bilo Državnemu zboru posredovano na podlagi zakona ali drugega predpisa, praviloma v treh mesecih po posredovanju. Obravnava na seji Državnega seja pa se opravi, če tako določa Poslovnik Državnega zbora ali če to predlaga matično delovno telo, ki v tem primeru pripravi predlog akta.

Torej, pričenjamo z obravnavano skupnega poročila o delu državnih tožilstev za leto 2017. Želi torej besedo predstavnik Vrhovnega državnega tožilstva? Generalni državni tožilec, gospod Drago Šketa, izvolite.