Govor

Metod Dragonja

Hvala.

Jaz sem okvirno prej povedal, da so določena poroštva, bodisi bila odobrena ali pa so v teku, v glavnem gre za projekte, ki jih izvaja DARS. S strani EFSI je garantirano posojilo v višini 51 milijonov evrov za financiranje nakupa in uvedbe sistema elektronskega cestninjenja. To je prvi večji slovenski infrastrukturni projekt, ki je to jamstvo koristil – Evropskega sklada za strateške investicije. Novembra 2070(?) se izvaja tudi podporno lastniško financiranje preko programa SID banke, kjer Evropski investicijski sklad vzpostavlja 100 milijonov obsežen investicijski program, slovenski naložbeni program kapitalske rasti. Ta program se je začel izvajati praktično s podpisom, oziroma z dodelitvijo tega poroštva in ima konkretno opredeljene cilje. Namenjen je hitrorastočim malim in srednje velikim podjetjem, prvič tudi tem tako »zvanim« MidCap, srednje velikim podjetjem z do 3 tisoč zaposlenimi, tako da je obseg tega poroštva 100 milijonov, s tem, da bo to komplementirano še z lastnimi sredstvi SID banke in tako da se ta program v tem momentu začenja izvajati.

Potem je pa še dolžniško financiranje preko slovenskega podjetniškega sklada. Podpisan je sporazum v višini 180 milijonov evrov, v garanciji za bančne kredite, v korist slovenskih malih in srednjih podjetij v obdobju 2016-2080. Te garancije se zdaj postopno odobravajo, oziroma koristijo v okviru programa COSME s finančno podporo Evropske komisije. Računa se, da bo s tem dobilo dostop do dodatnega financiranja po ugodnejših pogojih, približno tisoč 500 malih in srednjih podjetij. To se pravi, če rezimiramo od tega, kar je bilo odobreno imamo 100 milijonov za SID, 51 milijonov za SID in še 180 milijonov za slovenski podjetniški sklad v obliki jamstev, ki omogoča.

V teku je pa zdaj priprava še dodatnega zahtevka za drugo cev predora Karavanke, to pa je zdaj v postopku odobravanja, oziroma priprave, računamo pa, da bo to odobreno do sredine letošnjega leta, skupaj z obravnavo posojila na Evropski investicijski banki. Upam, da sem bi za dosti konkreten.

Hvala lepa.