Govor

Metod Dragonja

Hvala lepa. Hvala lepa za to vprašanje.

Mi imamo sliko kaj je Slovenija pridobila že iz Junckerjevega sklada oziroma iz tega EFSI v obliki poroštev za projekte, ki jih je predhodna Vlada že uvrstila oziroma so se sami kandidirali v to shemo. V glavnem, sta bila tukaj dva, dve vrsti investicijskih projektov oziroma dve vrsti iniciativ. Eno so bila poroštva, ki jih je EFSI zagotavljal Darsu za avtocestni program, predvsem za avtocestni odsek, ki se zdaj zaključuje na Štajerskem. Potem se kandidira zdaj v procesu tudi poroštvo za posojilo pri pri Evropski investicijski banki za drugo cev predora Karavanke, nadalje je bilo določeno poroštvo zagotovljeno v višini mislim, da 11,5 milijonov evrov Slovenskemu podjetniškemu skladu. To so stvari, ki so bile, bodisi že realizirane ali pa so v tem momentu v procesiranju.

Kakšna bo prioriteta projektov, ki bodo kandidirali v tem programu, v tej Vladi še ni določeno. Glede na to, da je v teh prioritetnih usmeritvah, ki sem jih podal, nekaj večji poudarek dal trajnostni javni infrastrukturi, bo ta spisek, bo v bistvu ta prioriteta projektov morala biti določena v nadaljnjih postopkih znotraj vlade. V tem momentu je še ni, je pa bilo že tako kot sem že povedal že pri obravnavi zakonskih podlag za projekt Divača-Koper, poudarjeno, da bo posojilo Evropske investicijske banke zavarovano, da bomo iskali zavarovanje teh evropskih shem za spodbujanje investicij, EFSI oziroma sklada InvestEU, po tem preoblikovanju in na tem se zdaj dela. Za katere druge projekte pa bo vlada še postavila prioritete.

Enako velja zdaj tudi za sheme vezane za finančne inštrumente za spodbujanje podjetništva in pa za raziskave, inovacije in digitalizacijo, tako da inštrument je zdaj pravzaprav v svojih gabritih postavljen, kakšni bodo cilji konkretno, kakšen garancijski potencial želimo pridobiti in kakšen bo multiplikator teh virov na obseg investicij, v tem momentu še ni postavljenih prioritet znotraj vlade, bomo pa na tem delali, da bodo to lahko odboru tudi predstavili v bližnji prihodnosti.