Govor

Ivan Hršak

Hvala. Želi še kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da se na podlagi drugega odstavka 25. člena v povezavi z 32. členom Zakona o volitvah v Državni zbor in 112. člena Poslovnika Državnega zbora seznani z naslednjim sklepom: Državni zbor na podlagi obvestila Državne volilne komisije z dne 8. 5. 2018 ugotavlja, da je bil Iztok Majhenič določen za predstavnika liste kandidatov na predčasnih volitvah v Državni zbor, ki so bile 3. 6. 2018, zato mu je na podlagi drugega odstavka 25. člena Zakona o volitvah v Državni zbor prenehal mandat namestnika člana Državne volilne komisije.« Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glasovali bomo še o predlogu sklepa na podlagi katerega bo Mandatno-volilna komisija poslanske skupine pozvala k predlaganju kandidatov za namestnico ali namestnika člana Državne volilne komisije. Predlagam, da je rok za posredovanje predlogov do vključno torka 9. 10. 2018. Se kolegice in kolegi s tem datumom strinjate? V redu. Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija pozove poslanske skupine, ki do vključno torka 9. 10. 2018 posredujejo predloge kandidatov za namestnico ali namestnika člana Državne volilne komisije, ki so v skladu s četrtim odstavkom 32. člena Zakona o volitvah v Državni zbor imenuje po predlogih poslanskih skupin, pri čemer se upošteva sorazmerna zastopanost političnih strank.« Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 5. TOČKO DNEVNEGA REDA, NA NADZOR PO 21. ČLENU ZAKONA O INTEGRITETI IN PREPREČEVANJU KORUPCIJE V OKVIRU KATEREGA BOMO OPRAVILI NADZOR PREMOŽENJSKEGA STANJA NAMESTNIKA PREDSEDNIKA KOMISIJE ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE.

21. člen Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da Državni zbor izvaja svoje pristojnosti glede nadzora nad predsednikom in namestnikoma predsednika Komisije za preprečevanje korupcije s smiselno uporabo določb tega zakona. Nadzor nad premoženjskim stanjem ureja zakon v petem poglavju v členih od 41. do 46. Poklicni funkcionarji imajo v skladu z drugim odstavkom 41. člena dolžnost sporočiti komisiji podatke o svojem premoženjskem stanju najpozneje v enem mesecu po nastopu funkcije. Glede na navedeno nam je Uroš Novak poročal o premoženjskem stanju po nastopu funkcije namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Gradivo, in sicer podatke na obrazcu za prijavo premoženjskega stanja ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistem Udis. Želi kdo od kolegic in kolegov o tem razpravljati? Vidim, da ne, zato zaključujem razpravo.

To točko zaključujem z naslednjo ugotovitvijo: »Mandatno-volilna komisija se je na podlagi 21. člena v povezavi z drugim odstavkom 41. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije seznanila s podatki o premoženjskem stanju Uroša Novaka posredovanimi v mesecu dni po nastopu funkcije namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.«

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Ker bo 6. točka dnevnega reda v skladu s prvim odstavkom 206. člena Poslovnika Državnega zbora potekala brez navzočnosti javnosti prekinjam sejo za 10 minut in jo bomo nadaljevali ob 9.45. Hvala.

Odprti del seje je bil končan 20. septembra 2018 ob 9.35.