Govor

Eva Štravs Podlogar

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci, dobro jutro!

Hvala lepa za besedo in lepo pozdravljeni v imenu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in mojih kolegov, ki so danes z mano.

Danes odbor obravnava predlog stališča Republike Slovenije do dveh direktiv s področja prava družb, ki ju je evropska komisija sprejela aprila letos in od takrat že potekajo intenzivna pogajanja v okviru delovne skupine Sveta Evropske unije.

Predlog ene direktive se nanaša na uporabo digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb. Predlog določa posebna materialna pravila postopkov ustanovitve in registracije družb z omejeno odgovornostjo in podružnic. Predlog zagotavlja tudi potrebne pravne pogoje in uporabo digitalnih orodij in procesov, ki bodo družbam omogočile, da izkoristijo prednosti uporabe elektronske identifikacije in storitev zaupanja iz uredbe AJPES. S predlogom, bo na področje prava družb vneseno tudi načelo samo enkrat. Predlog bo ne nazadnje povečal učinkovitost in pravno varnost postopkov čezmejnega poslovanja, povezanih s čezmejnimi združitvami, delitvami in preoblikovanji. Ministrstvo je pred pričetkom obravnave direktive le-te posredovalo mnenje številnim deležnikom, od AJPES, Vrhovnemu sodišču, Gospodarskim zbornicam in po večini prejelo pozitivne odzive, predvsem z vidika odprave administrativnih in drugih ovir. Nekatere vsebinske pripombe, predvsem od drugih ministrstev in Notarske zbornice, pa so bile upoštevane pri oblikovanju stališča. Predlog stališča Republike Slovenije, predlog direktive podpira, ker gre v smeri nadaljnjih harmonizacije prava družb v okviru Evropske unije, čemur je Republika Slovenija naklonjena. Predlog direktive bo z zmanjševanjem administrativnih ovir in povezovanjem pripomogel k olajševanju poslovanja podjetjem, zato je primerna osnova za nadaljnjo razpravo in pogajanja. Bo pa v času pogajanj tudi v sodelovanju s pristojnimi akterji, posebna pozornost namenjena vlogi notarjev, ki so pomemben del našega sistema in pa stroškovno tehničnim posledicam, ki jih bodo prinesla nova pravila. Hvala lepa.