Govor

Najlepša hvala za besedo. Prav lepo pozdravljeni tudi v mojem imenu, spoštovane poslanke, poslanci, državna sekretarja in predvsem predstavniki gospodarstva. Me veseli, da ste se odzvali povabilu in se tudi v takšen številu naše seje udeležili.

Za sklic izredne seje, vezane na problematiko škodljivih ukrepov zoper slovenske podjetnike, ki seveda izhajajo iz koalicijske pogodbe, smo se v SDS skupaj z NSi in pa SNS odločili z razlogom, saj lahko seveda posamezni ukrepi, v kolikor bo prišlo so njihovega sprejetja, resno po naši oceni ogrozijo slovensko gospodarstvo in posledično to pomeni tudi grožnjo za blaginjo slovenskih državljanov.

Koalicijska pogodba, ki so jo dogovorile stranke skupaj z Levico prinaša predvsem nerazumne dodatne nove obdavčitve za gospodarstvenike in zato je seveda popolnoma razumljivo, da je povzročila že v samem začetku ob sprejetju, takšno (bom rekla) začudenje in pa tudi ogorčenje s strani slovenskih podjetnikov. Več kot očitno iz nje izhaja dejstvo, da nekako trenutni koaliciji ni jasno, da je zgolj od uspešnega gospodarstva, od uspešnih podjetnikov, izvoznikov odvisno, koliko sredstev bomo dejansko imeli za delovanje naše države. To pomeni, kakšno bo naše izobraževanje, kakšen bo naš zdravstveni sistem, kako bo financirano šolstvo, sociala in tudi vse ostalo. In seveda kar je ključno, od uspešno delujočega gospodarstva, je seveda odvisna blaginja naših državljanov in zato enostavno nismo mogli mirno čakati in smo se tudi odločili, da to sejo skličemo in morda vseeno katere stvari premaknemo v pravo smer, dokler stvari niso prepozne.

Zdaj pretekla koalicija treh strank, ki so tudi danes del te nekoliko razširjene koalicije, se je zelo pogosto hvalila z gospodarsko rastjo in seveda glede na to, da so ravno te koalicijske stranke del koalicije še naprej, nekako resnično ne moremo razumeti kako so lahko v tej koalicijski pogodbi prišli z tako nerazumnimi ukrepi, ki dejansko najbolj ogrožajo ravno tiste, ki naš bruto domači proizvod tudi dvigujejo. To je slovensko gospodarstvo. To so zlasti naši izvozniki. Največ ogorčenja pa je seveda povzročila koalicijska zaveza, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent, vključilo v osnovo za odmero dohodnine. To je eden izmed ukrepov, ki jih imate v koalicijski pogodbi zapisano. Glede posledic, v kolikor bi do uresničenja teh zavez prišlo, se je v javnosti razširilo veliko različnih teorij. Ugotovilo se je tudi da, dejansko marsikdo ne pozna trenutne zakonodaje na tem področju in ne nazadnje, prišlo je tudi do številnih zavajanj. Če pogledamo veljavno zakonodajo. Trenutno so dobički obdavčeni z 19 %, kar pomeni, seveda, v kolikor si podjetje dejansko želi dobiček izplačat, najprej poravna teh 19 % davka od dohodka pravnih oseb in pa, v kolikor si želi podjetnik, lastnik podjetja dobiček pa izplačati, danes velja 25 % obdavčitev.

Če to pogledamo na primeru, ne vem, 100 evrov dobička, bi to dejansko pomenilo, da je skoraj za 100 evrov ustvarjenega dobička dejansko davka nekaj čez 39 evrov. V kolikor bi bilo sprejeto določilo, ki je zapisano v koalicijski pogodbi, bi bilo večina teh dobičkov dejansko obdavčenih po 50 % dohodninski stopnji še dodatno, ob seveda davkov od dohodkov pravnih oseb in bi tukaj že skoraj prišli na skoraj 60 %, kar je resnično nesorazmeren ukrep in dejansko po glavi udari tiste, ki so ustvarjajo, tiste, ki so gonilo razvoja v Republiki Sloveniji in seveda tega ne moremo odobravati.

Na drugi strani pa vemo, da imamo po Zakonu o davčnem postopku 70 %, bom rekla, tako imenovani, utajevalski davek in potem smo že tako rekoč skoraj na istem in, ne vem, zelo težko sprejmemo dejstvo, da se je ta koalicija odločila, da pa na nek način že naše podjetnike daje skoraj v isto kategorijo, kot so davčni utajevalci, kar je popolnoma nesprejemljivo.

Na drugi strani seveda, se zavedamo dejstva, kaj lahko to za seboj potegne. Na eni strani so tuji podjetniki, ki delujejo pri nas, favorizirani, ker dejanski plačujejo dobiček in dohodnino v skladu z njihovo zakonodajo, kar pomeni, je v skupni masi to marsikdaj nižje glede na to, v kolikor bo do tega sprejetja tudi prišlo in pa dogajalo se bo tudi to, da se bodo podjetja množično odločala in se selila v tujino.

Vsi ste dobili z strani obrtno-podjetniške zbornice rezultate raziskave in od tisoč 540 obrtnikov in podjetnikov, ki so v anketi njihovi sodelovalo, jih je kar 56 % odgovorilo, da razmišljajo o selitvi svojega podjetja v države, ki imajo bolj predvidljivo in stabilno poslovno okolje. Tako da, ta bojazen, jaz mislim, da je več kot na mestu in popolnoma upravičeno, da o njej tudi tukaj, na tem odboru razpravljamo.

Ta predlagana sprememba obdavčitve kapitalskih dobičkov bo pa na drugi strani, ne bo prizadela zgolj podjetnikov, prizadela bo tudi fizične osebe, pri prodaji nepremičnin, pri oddajanju stanovanja v najemu in ne nazadnje tudi vse tiste, ki so dolga leta varčevali in so rekli, ne vem, na starost so si želeli določen znesek izplačati, sedaj bo pa potem dejansko bistveno višji davek doletel, kar je seveda tudi nesprejemljivo.

Naslednja, od tudi konkretnih zavez v koalicijski pogodbi, kjer imate dvig prispevne stopnje za pokojninsko invalidsko zavarovanje za delodajalce. Seveda, na nek način govorite o postopnem dvigu. S ciljem približevanja obremenitve za delodajalce in delojemalce, dejstvo pa je seveda takšno, da vemo, da masa plač je takšna, kakršna je in dejansko se bo ta masa za plače zgolj povečala. Vemo da prispevke v celoti plača delodajalec, tako prvi, kot tudi drugi bruto, kar pomeni, da neto dejansko zaposleni ob sprejetju takšnega ukrepa ne bodo imeli popolnoma nič. Pomeni pa, za podjetje, bistveno višji strošek dela in seveda, s tega vidika ocenjuje, da je ta ukrep popolnoma napačno tudi zastavljen. So pa v koalicijski pogodbi tudi še drugi ukrepi, ki lahko seveda pomenijo neposredno ali posredno finančno bremenitev za slovenske podjetnike, od ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje, do zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, dviga minimalne plače, davka na nepremičnine in premoženje in pa tudi dviga davka o dohodkih pravnih oseb oziroma spodnjo mejo na 5 %. Seveda prvi problem te vaše koalicijske pogodbe so ti škodljivi ukrepi za gospodarstvo, ki smo jih pravkar tudi navedli, drug problem pa so seveda izjave funkcionarjev, žalitve in nenazadnje tudi marsikdaj neresnične obtožbe gospodarstvenikov s strani posameznih poslancev Levice. Bom kar izpostavila dva primera. Poslanec Luka Mesec v oddaji Tarča 30. avgusta na vprašanje, kako komentira izjavo družbe Akrapovič, da bodo zaradi davkov, kot so zapisani v koalicijski pogodbi, čisti bilančni dobiček selili v bolj predvidljiva poslovna okolja, odgovoril: »To je bolj izsiljevanje in izgovor, to ni nič drugega kot davčna utaja.« Kar pomeni, da je več kot očitno za poslanca Luka Mesca takšno ravnanje podjetnika davčna utaja, kar je seveda popolnoma nesprejemljivo. Poslanec Miha Kordiš pa je na družbenem omrežju Facebook nenazadnje kar grozil slovenskim podjetnikom z nacionalizacijo, kar je seveda popolnoma zgrešeno. In od takšnih izjav funkcionarjev, ki so popolnoma neprimerne, se je resnično tudi potrebno ograditi. Zato seveda s predlaganim priporočilom dajemo nenazadnje tudi ostalim koalicijskim partnerjem možnost, da se od tega distancirajo, od takšnih sovražnih idej in napadov. In nenazadnje da seveda podprejo razvoj gospodarstva, ki dejansko edino kot tako zagotavlja tudi dolgoročen razvoj Slovenije in pa seveda blaginjo državljanov Republike Slovenije. Zato smo tudi predlagali dve priporočili.

Prvo priporočilo se glasi: Državni zbor Republike Slovenije priporoča vladi in koalicijskim strankam, da sprejmejo poziv predstavnikov gospodarskih organizacij k oblikovanju socialnega dialoga in skupaj dogovorijo novo vsebino koalicijske pogodbe, ki ne bo uničevala in zavirala gospodarskega razvoja Slovenije.

Drugo priporočilo se pa glasi: Državni zbor Republike Slovenije priporoča funkcionarjem vladajoče koalicije, da se vzdržijo neresnic, zavajanj, groženj in žalitev, uperjenih v slovenske podjetnike in nehajo ogrožati oziroma napadati gospodarski razvoj Slovenije in s tem blaginjo vseh državljanov.

Ravno mislim, da danes, smo nekako tudi izvedeli nove rezultate ekonomske svobode sveta. Slovenija se nahaja na 71. mestu med 162 državami. Zdaj kakorkoli vemo, da je – večja ekonomska svoboda pomeni tudi večjo konkurenčnost gospodarstva, pomeni tudi dolgoročno gospodarsko rast in kar posledično seveda pomeni tudi blaginjo državljanov.

Jaz mislim, da nekako vsi ste se velikokrat sestali s predstavniki gospodarstva, pred volitvami smo bili si glede marsikaterih ukrepov zelo enotni, predvsem tukaj merim na ukrepe na področju gospodarstva, in mislim, da je tudi čas, da se te stvari v nadaljevanju uresničijo. Nič še ni prepozno, noben ukrep iz koalicijske pogodbe do danes ni bil sprejet, tudi ni razlogov, zakaj ne bi mogli koalicijske pogodbe korigirati ustrezno in dejansko narediti na način, ki bo omogočal gospodarsko rast, ki nekako ne bo blokiral tistih, ki bruto domači proizvod ustvarjajo v večji meri. S strani, na samem »hearingu«, smo s strani ministra za finance velikokrat slišali: »Ključno je, da povečujemo bruto domači proizvod.« Res je, s tem se strinjamo, vemo, kdo ga v glavni meri povečuje, to so naši izvozniki, in v kolikor bodo številna slovenska podjetja šla v tujino, verjemite, da bruto domači proizvod Slovenije ne bo več rastel in potem bomo imeli resnično zastrašujočo sliko. Tako da danes nič ni prepozno, zato, spoštovani poslanci, apeliram na vas, da sprejmemo skupaj ta priporočila in da se seveda potem tudi v nekem doglednem roku ta priporočila tudi izpolnijo. Najlepša hvala za besedo.