Govor

Gregor Perič

Spoštovane in spoštovani, pričenjam 4. nujno sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani odbora. Poslanca Roberta Polnarja bo nadomeščal poslanec Jurij Lep, poslanca Franca Kramarja bo nadomeščal poslanec Andrej Rajh, poslanca Boštjana Koražijo bo nadomeščal poslanec Primož Siter, poslanko Moniko Gregorčič bo nadomeščala poslanka Mateja Udovč in poslanca Soniboja Knežaka bo nadomeščal poslanec Jani Prednik.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA IN SICER PREDLOG PRIPOROČILA V ZVEZI S PROBLEMATIKO ŠKODLJIVIH IN UNIČUJOČIH UKREPOV ZOPER SLOVENSKE PODJETNIKE, KI SO DOGOVORJENI V KOALICIJSKI POGODBO TER NAPADOV OZIROMA OGROŽANJA SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA IN S TEM BLAGINJE VSEH DRŽAVLJANOV.

Predlog priporočila je Državnemu zboru dne 11. septembra 2018 predložila skupina poslank in poslancev s prvo podpisano gospo Anjo Bah Žibert in je objavljen na spletni strani Državnega zbora. Skupaj s predlogom priporočila je bila vložena tudi zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora, dne 12. septembra 2018 je bila na podlagi 171. člena Poslovnika Državnega zbora vložena tudi zahteva skupine poslank in poslancev s prvo podpisano gospo Anjo Bah Žibert za splošno razpravo. Odbor bo kot matično delovno telo to točko obravnaval na podlagi 107, 111 in 169a. člena in 171. člena Poslovnika Državnega zbora. Državnega zbora. Poleg predloga priporočila ste prejeli še naslednja gradiva: mnenje zakonodajno-pravne službe z dne, 18. september 2018, mnenje Vlade z dne, 25. september 2018 in dopis Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije z dne, 24. september 2018.

K tej točki so bili vabljeni: Suzana Lep Šimenko – predstavnica predlagateljev, gospod Jožef Horvat – predstavnik predlagateljev, v njegovem imenu bo nastopal gospod Jernej Vrtovec, povabljena je bila Vlada, povabljen je bil Marjan Šarec, predsednik vlade in z njegove strani smo prejeli tudi opravičilo za odsotnost, povabljen je bil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, dr. Andrej Bertoncelj - minister za finance, Zakonodajno-pravna služba, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje menedžer in Klub slovenskih podjetnikov. Vse prisotne bi rad še enkrat lepo pozdravil in se zahvalil za odziv na povabilo in zato, ker ste si vzeli čas.

Rok za vložitev amandmajev je tekel do začetka obravnave predloga priporočila in je sedaj zaključen. V poslovniško določenem roku kvalificirani predlagatelji niso vložili amandmajev.

S tem pričenjam drugo obravnavo predloga priporočila v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočila.

Zdaj pa sprašujem, če želita predstavnika predlagatelja, torej gospa Suzana Lep Šimenko oziroma gospod Jernej Vrtovec podati dodatno obrazložitev predloga priporočila? Želita? Torej izvolite besedo gospa Suzana lep Šimenko.