Govor

Spoštovane gospe in gospodje, članice in člani parlamentarnega Odbora za pravosodje, predstavniki ministrstva, Sodnega sveta in Vrhovnega sodišča lepo pozdravljeni na 2. seji našega odbora.

Obveščam vas, da je zadržana in se seje ne more udeležiti poslanka gospa Eva Irgl. Še eno obvestilo in sicer namesto podpredsednice odbora poslanke Meire Hot, nadomešča gospo Meiro Hot, jo pooblašča mag. Bojana Muršič.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev, oziroma za umik katere od predlaganih točk dnevnega reda, je torej določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s samim sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA LETNEGA POROČILA O UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI SODIŠČ ZA LETO 2017, KI JE OBJAVLJANO TUDI NA SPLETNI STRANI DRŽAVNEGA ZBORA, DNE 15. MAJA 2018. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje komisije Državnega sveta za državno ureditev, z dne 2. oktobra 2018. K tej točki dnevnega reda smo vabili: Vrhovno sodišče, Sodni svet, Ministrstvo za pravosodje in Državni svet. Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2017 je Državnemu zboru posredoval predsednik Vrhovnega sodišča, skladno s 3. odstavkom 60b člena Zakona o sodiščih. Odbor za pravosodje pa ga bo obravnaval na podlagi 4. odstavka, 41. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da matično delovno telo obravnava poročilo, ki je bilo Državnemu zboru posredovano na podlagi zakona ali drugega predpisa, praviloma v treh mesecih po posredovanju. Obravnave na seji Državnega zbora pa so prave, če tako določa Poslovnik Državnega zbora ali če to predlaga matično delovno telo, ki v tem primeru pripravi predlog akta.

Pričenjam z obravnavo letnega poročila o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2017. Želi besedo predstavnik Vrhovnega sodišča? Predsednik mag. Damijan Florjančič, izvolite.