Govor

Breda Božnik

Hvala lepa za vprašanja, hvala lepa za besedo.

Prvo vprašanje, mislim, da gospod Siter. Gre za to, da je prag lahko še nižji. Lahko je – ob upoštevanju in izpolnjevanju vseh pogojev uredbe. Slovenija - tako bom rekla, nikoli nismo dovolj pripravljeni, vendar mi menimo, da v tem trenutku Slovenija je oziroma še bo bolje pripravljena na te zadeve. Kar pa se tiče vprašanja možnega črpanja sredstev, vam tudi tukaj lahko pritrdim, podam pritrdilen odgovor, da je možno črpanje sredstev za vse vrste ukrepov.

Vprašanje gospoda Jurija. Mi smo oziroma Republika Slovenija je delila iz sklada za Muro 2 milijona 200 tisoč evrov. Vključenih je bilo tisoč oseb in zadeva je v bistvu primerna tudi za mlade. Kar pa se tiče skrbi in strahu glede sredstev pa – v proračunu je dovolj sredstev – 200 milijonov, ki bi pač bile namenjene tej zadevi. Tako da hvala lepa tudi vam.

Če dovolite, da odgovorim še vam. Gre za to, da v prvem delu vaše razprave in vašega vprašanja moram povedati, da to v bistvu ni stvar tega projekta in tega ukrepa ESPG, da ta uredba predvideva zgolj in samo presežne delce. Govorimo samo o presežnih delavcih. Za ilustracijo – v letu 2016 smo imeli 339 podjetij in je bilo 250 zaposlenih. Kar pa se tiče tega samega obdobja, je pa v bistvu to od štiri do šest mesecev, ko traja to zbiranje teh presežnih, teh presežkov, teh presežnih delavcev.