Govor

Hvala podpredsednica za besedo. Vsem skupaj lep pozdrav.

Gospa sekretarka, vsekakor tudi pri nas, v Desusu to zadevo, ki ste jo dali pred nas, zelo z veseljem sprejemamo in tudi mislimo, da je prav, da glede na to, da se svet in Evropa razvijata tudi v tem smislu nekaj prispeva k tem državam, ki so posledično, imajo neke slabe zadeve.

Mene bo konkretno zdaj zanimalo neke stvari, ko ste rekli, da smo bili mi v letu 2010 zelo uspešni pri vlogi za to naše veliko podjetje Mura, ki je propadlo, da vidimo sploh malo točko, oziroma številko, koliko so uspeli pridobiti sredstev po zaposlenem, v tem kontekstu, glede na to, da v tej uredbi predvidevamo, da bi bilo 200 milijonov evrov na leto za ta namen. To se pravi, če štejemo od leta 2021 do 2027 pa potem še krat toliko. Me to zanima.

Potem pa tudi to – v enem od tekstov je bilo omenjeno, da to v bistvu ni dober instrument za mlade in to bi malo obrazložili, zakaj ni dober instrument za mlade? Sicer piše, da potem so lahko izločeni iz drugih sistemom sofinanciranja, ampak v tem tekstu na strani 2. sem to prebral, da ta ESPG ni primeren, da bi se vezal za pomoč mladim, tako rekoč samo za brezposelne, ki je posledica, recimo, da firme propadejo. In ta številka, da ste rekli 250 sigurno je dobra, glede na to, da smo začeli s tisoč, to je dejansko za slovenske razmere skoraj nemogoče, da bi takšna velika firma propadla, da bi vsi šli – se pravi, sedaj velja 500, sedaj pa 250, tako da mislim, da je ta zadeva zelo dobra in kot je kolega že povedal, tudi če je možnost kakšne izjeme, glede na to, da je pri nas veliko firm, ki so mala podjetja – samozaposleni recimo in kot sem opazil v vašem izvajanju ste povedali, da če so pa ta mala podjetja vezana v neki skupni trg, tudi tu velja, da se lahko prijavijo. In malo bi tudi operativno povedali, kako sploh to poteka? Saj vidimo, te podatki so zelo zahtevni, prijava vloge in vse skupaj, ampak ali se morajo posamezne firme, podjetja prijavljati na ministrstvo ali kako drugače?

Hvala.