Govor

Martina Vuk

Najlepša hvala, gospod predsednik.

Spoštovane poslanke in poslanci!

Lep pozdrav prvič v tem sklicu zagotovo ne zadnjič. Drugi del tega zasedanja Sveta za konkurenčnost bo potekal tudi na področju raziskovanja, katerega se bo udeležil naš minister, dr. Jernej Pikalo, kar bo glavna tema tega zasedanja je posebni program za izvajanje Obzorje Evropa. To je program, glede katerega pogajanje poteka že nekaj časa in soglasja držav članic še nimamo predvsem zato, ker je Evropska komisija program nekoliko spremenila glede na dosedanje izvajanje kakor je potekalo.

Kar je za Slovenije pomembno je to, da se okvir državnih pomoči v okviru tega programa razume tako, da bo to omogočalo enako obravnavo vseh raziskovalnih in inovacijskih projektov, ki so tekmovali in prestali ocenjevanje na ravni EU ne glede na njihov končni vir financiranja ter v tem kontekstu predlog tega Obzorja Evrope ocenjujemo kot pozitiven korak v tej smeri.

Prav tako pozdravljamo tudi nove določbe o komplementarni uporabi sredstev strukturnih skladov in Obzorja Evrope za financiranje raziskav in inovacij, vendar bomo v postopku pogajanj prosili za dodatna pojasnila in se zavzemali tudi za širitve, ki bodo predstavljale najmanjšo možno administrativno breme za države članice, pa seveda da bodo rešitve pravične.

Eno najpomembnejših vprašanj za Slovenijo je sodelovanje med Evropsko komisijo in državami članicami pri upravljanju tega programa. Slovenija ocenjuje, da je predlagan posebni program Obzorja Evrope vsebinsko zelo splošen in da iz njega ni mogoče dovolj zanesljivo razbrati političnih vsebinskih ciljev programa. Predlog Evropske komisije, da se to opredeli posebej v strateškem programu, ocenjujemo kot zanimiv… / nemir v dvorani/