Govor

Tanja Strniša

Hvala lepa za besedo.

Torej gre za predlog uredbe Evropskega parlamenta in Sveta, ki bo določal pravila za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo za prihodnjo finančno perspektivo v letih 2021-2027. Komisija je ta predlog objavila 12.junija. nov sklad je namenjen financiranju podpore EU za podporo izvajanja skupne ribiške politike, celostne pomorske politike kot tudi mednarodnih zavez Evropske unije na področju upravljanja z oceani. Ključno je, da se v to financiranje omogoča trajnostno rabo in ohranjanje morskih bioloških virov in zagotavlja trajnostno preskrbo z ribiškimi proizvodi za rast trajnostnega modrega gospodarstva kot tudi za varno in trajnostno opravljanje z morji in oceani.

Slovenija predlog uredbe na čelu podpira, vključno s temi cilji, ki sledijo, ki ne sledijo ciljem intenzifikacije ali pa povečevanje izkoriščanja morskih virov, ampak nasprotno, njihovega ohranjanja in v bistvu zmanjšanega izkoriščanja zaradi majhnega ribiškega sektorja, kot smo že zadnjič izpostavili, ko smo obravnavali uredbo, ki ureja nadzor nad izvajanjem skupne ribiške politike, pa imamo nekaj posebnih zahtev ali pa pričakovanju, ki jih bomo poskušali uveljaviti tekom obravnave te uredbe v Svetu EU.

Prvo kar predlagamo je to, da se vključijo oziroma okrepijo investicijske možnosti podpore za spodbujanje trajnostnega morskega ribištva, ki bi med drugim omogočila tudi obnovo flote, predvsem malega priobalnega ribolova. In podpiramo tudi to kar uredba nakazuje, da bi bile tukaj možne podpore za mlade ribiče.

Potem drugo. Glede akvakulture in predelave ribiških proizvodov pa predlagamo, da tako kot v sedanji finančni perspektivi še naprej ostane možnost podpor z nepovratnimi sredstvi. Namreč uredba predvideva zgolj uporabo finančnih inštrumentov. To je za majhen sektor kakršen je slovenski in za majhne, tudi te pridelovalce in gojitelje akvakulture, slabša možnost in seveda mi predlagamo / nerazumljivo/ nepovratnih sredstev, med tem, ko ti finančni inštrumenti menimo, da so bolj primerni za velike ribiške oziroma velike države, ki imajo te sektorje večje in bolj razvite, tudi ekonomsko močnejše.

Potem podpiramo tudi nadaljnje izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost ali s kratico mogoče vam bolj znani CRLD oziroma LAS-i. Mi imamo v sedanji finančni perspektivi že štiri LAS-e, eden je obalni, trije pa so celinski LAS-i, tisti ki imajo toliko akvakulture, da so opravičeni do podpor iz tega, tudi ribiškega sklada. V prejšnji perspektivi to ni bil primer, je bil samo eden obalni LAS. In podpiramo nadaljevanje izvajanje tega s tem, da si želimo poenotenje pravil za vse sklade. Namreč LAS se napaja tako iz kmetijskega sklada za razvoj podeželja kot iz tega ribiškega sklada kot iz sklada za regionalni razvoj. Idealno bi bilo, če bi se Evropski socialni sklad vključil, težava pri sedanjem izvajanju pa je, da so pravila skladov različna, ampak nove uredbe tukaj predvidevajo poenotenje, kar mi podpiramo.

Potem nadalje glede prihodnjega izvajanja skupne ribiške politike EU, podpiramo ohranitev ukrepov za podporo zbiranja podatkov o ribištvu, enako kot tudi za nadzor ribištva. O tem smo spregovorili tudi zadnjič, ko smo opozorili na to kako je izvajanje ali pa nadzor nad ribiško politiko drago, in da se sicer ta financira iz ribiškega sklada in to seveda želimo zadržati. Prav tako vse obveznosti, ki jih imamo v zvezi s trajnostnim upravljanjem morij.

Še finančni vidik, kjer je seveda tudi vključen. Sloveniji komisija namenja v tem predlogu nekaj manj kot 24 milijonov evrov, med tem, ko imamo v sedanji perspektivi nekaj več kot 24 milijonov, se pravi, manj kot milijon evrov je razlika. Sredstva je komisija dodelila po ključu zgodovinskih ovojnic, se pravi, upoštevala je sedanje ovojnice in jih zmanjšala vsem v enakem deležu ta ključ. Slovenija meni, da je ustrezen in tudi taka sredstva omogočajo vsem, da se na primerni ravni izvajajo vse naloge in tudi naložbe, ki jih omogoča ta uredba o ribiškem skladu. Skupaj s slovenskimi sredstvi bodo potem sredstva za sedemletno obdobje za ribiški sektor, se pravi, za morsko in sladkovodno ribištvo znašalo okrog 30 milijonov. To je odvisno od tega, za koliko pri posameznih ukrepih bo slovenska soudeležba pri financiranju.

Hvala lepa.