Govor

Spoštovani zbrani, spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani gostje!

Pričenjam 3. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pozdravljam vse vabljene, tudi ostale prisotne. Obveščam pa vas na začetku seje, da so se za današnjo sejo opravičile naslednje članice in člani odbora. Trenutno imam opravičilo kolegice Nade Brinovšek, na seji pa kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: gospoda Miha Kordiša bo zamenjal kolega Boštjan Koražija, kolegico Violeto Tomić pa bo zamenjal gospod Primož Siter.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda kot ste ga prejeli po pošti. S sklicem seje, 17. septembra 2018, ste prejeli naslednji dnevni red.

1. točka - Predlog stališča Republike Slovenije do predloga Uredbe Evropskega parlamenta iz Sveta o ukrepih unije po njenem pristopu k ženevskemu aktu lizbonskega sporazuma o označbah porekla in geografskih označbah, EPA 145-VIII, EU-885.

2. točka - Predlog stališča Republike Slovenije do predloga Uredbe evropskega parlamenta in sveta o evropskem skladu za pomorstvo in ribištvo ter o razveljavitvi uredbe, št. 508/2014, Evropskega parlamenta in sveta, EPA 147-VIII, EU-887.

3. točka - Predlog stališča Republike Slovenije do predloga Uredbe Evropskega parlamenta in sveta o spremembi uredb, št. 13-08/2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov, št. 11-51/2012 o shemah kakovosti kmetijskih proizvodov in živil, št. 251/2014, o predelitvah opisom predstavitvi, označevanju in zaščiti geografskih označb aromatiziranih vinskih proizvodov, št. 228/2013 o posebnih ukrepih za kmetijstvo v najbolj oddaljenih regijah unije, št. 229/2013, o posebnih ukrepih za kmetijstvo v korist manjših egejskih otokov, EPA 148-VIII, EU-888.

4. točka - Razno, je namenjena predvsem vam, kolegice in kolegi. Gre za pobude, gre za vprašanja.

Ker do pričetka te seje nisem prejel predloga za razširitev dnevnega reda oziroma za umik, je določen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Tako prehajamo na obravnavo 1. TOČKA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IZ SVETA O UKREPIH UNIJE PO NJENEM PRISTOPU K ŽENEVSKEMU AKTU LIZBONSKEGA SPORAZUMA O OZNAČBAH POREKLA IN GEOGRAFSKIH OZNAČBAH, EPA 145-VIII, EU-885.

Še preden začnemo, imam še naslednje pooblastilo. Namesto kolega gospoda Počivalška, ga bo nadomeščala gospa Mateja Udovič, ki ima tudi glasovalno pravico.

Kot sem danes napovedal, prve tri točke je predlagatelj tega, tudi v preostalih stališčih je predlagatelj Vlada. Naš odbor je matično delovno telo. Za obravnavo vseh treh točk, ki jih bomo obravnavali na podlagi 154.h člena Poslovnika. K obravnavi vseh točk smo vabili Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predstavnica ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, torej državno sekretarko, lepo pozdravljam gospo mag. Tanja Strniša. Prosil bi za dopolnitev, obrazložitev predloga stališča Republike Slovenije.

Izvolite, imate besedo.