Govor

mag. Dejan Židan

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje!

Pričenjam 10. sejo Kolegija predsednika Državnega zbora ter pozdravljam vse prisotne. Med nami prvič pozdravljam tudi gospoda Igorja Lakoto, namestnika generalnega sekretarja Vlade, ki se danes prvič udeležuje seje kolegija in nadomešča gospoda Stojana Trampteta, generalnega sekretarja Vlade. Gospod Trampte je namreč službeno zadržan zaradi predstavitve Vlade predsednikov Republike Slovenije.

Obveščam vas, da gospoda Franca Juršo danes zamenjuje gospod Branko Simonovič, in da gospoda Andreja Rajha danes zamenjuje gospod Vojko Starovič, ki ga pa med nami še ne vidim. Se opravičujem, gospod poslanec.

Kot 1. točka je danes dogovor o sklicu izredne seje. S sklicem seje Kolegija ste kot gradivo k tej točki prejeli zahtevo skupine 36 poslank in poslancev, s prvo podpisano gospo Anjo Bah Žibert, za sklic izredne seje. V zvezi s sklicem 9. izredne seje predlagam sledeče. Kot predlog dnevnega reda kot:

1. točko - Predlog sklepa o opravljanju funkcij poslank oziroma poslancev namesto poslancev, ki opravljajo funkcijo ministrov.

2. točka - Predlog priporočila v zvezi s problematiko škodljivih in uničujočih ukrepov zoper slovenske podjetnike, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi ter napadov oziroma ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov.

3. točka - Mandatno-volilne zadeve. In sicer zadeve, ki jih je včeraj pripravila Mandatno-volilna komisija ter zadeve predložene do zaključka obravnave točke. Za datum seje predlagam sredo, 26. septembra 2018 ob 10. uri in do zaključka seje. Kot čas za najavo za razpravo pa za poslanke skupine ene točke po tretjem odstavku 67. člena poslovnika zbora do 15 minut za dopolnilo obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, to je skupino poslancev s prvo podpisano gospo Anjo Bah Žibert in do 60 minut za razpravo predlagatelja ter do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 60 minut za razpravo Vlade. S tem spoštovane poslanke in poslanci odpiram razpravo. Ali želi kdo besedo? Hvala, ugotavljam, da ni želje po besedi in s tem prehajamo na glasovanje. Glasujem o prvem sklepu, ki se glasi – v skladu z drugim odstavkom 58. člena Poslovnika Državnega zbora se na dnevni red 9. izredne seje Državnega zbora uvrstijo tudi naslednji točki dnevnega reda, Predlog sklepa o opravljanju funkcij poslank oziroma poslancev na mestu poslancev, ki upravljajo funkcijo ministrov in Mandatno-volilne zadeve.

Kdo je za? (Vsi.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Smo pri naslednjem sklepu, poslanske skupine k eni točki dnevnega rede izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena poslovnika zbora.

Kdo je za? (Vsi.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam soglasno podporo, za kar se zahvaljujem.

Prehajamo na naslednji sklep, za uvodno obrazložitev ima predlagatelj predloga priporočila, to je skupina poslancev s prvo podpisano gospo Anjo Bah Žibert, na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut. Vlada ima za uvodno predstavitev mnenja k predlogu priporočila na voljo do 15 minut in do 60 minut za razpravo.

Kdo je za? (Vsi.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam soglasno podporo in s tem je tudi ta sklep sprejet.

S tem zaključujem to 1. točko.

Naslednja točka je PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU. Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija in sicer bomo razpravljali ter odločali o predlogu Državnega sveta, da po skrajšanem postopku obravnava predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah gradbenega zakona. Želi besedo državna svetnica gospa Bojana Potočan? Predstavnica predlagatelja predloga zakona.

Gospa, izvolite.