Govor

Dobran Božič

Spoštovana predsednika, spoštovane gospe poslanke in gospodje poslanci, spoštovana gospa veleposlanica ter spoštovani gospod predsednik delegacije Evropske komisije!

Rad bi poudaril slovenske izzive, ki jih vidimo in jih ravno avstrijsko predsedovanje v pravilni meri naslavlja. In sicer vidimo izzive na petih področjih v evropski skupnosti. Prvi je vsekakor Brexit, ki je pred nami. Cilj Slovenije in mislim, da tudi Avstrije in evropske skupnosti mora biti, da se bo zgodil izhod brez posledic za naše gospodarstvo in za vse nas, ki smo na tej strani, ter za tiste, ki bodo na drugi strani, torej v Združenem kraljestvu. Druga zadeva, ki je odprta in je verjetno vedno bolj aktualna, ki se poraja ne samo v evropski skupnosti, ampak mislim, da tudi spremljamo po celem svetu, je spoštovanje vladavine prava, torej vladavine prava, ki smo jo mogoče v marsikaterem smislu postavili pod vprašaj. Mislim, da je potreben ponoven pregled in se truditi za ponoven skupen pregled vrednot, ki nas vse družijo, ki so nas družile, in vse tiste, za katere smo si prizadevali vedno, da gremo v evropsko skupnost in zahodne integracije ravno zato, ker nas vladavina prava druži in daje pravo smer za naprej. Tretje področje je tisto, ki vse nas zadeva, to so migracije. In mislim, da je avstrijsko predsedovanje zastavilo pravilno pot za migracije in je predvsem pomembno to, da je integracija tistih, ki potrebujejo zaščito in vrnitev vseh nas na Schengenski režim, torej predvsem si želimo, da nekako pride v bližnji prihodnosti do ukinitve notranjih nadzorov znotraj držav Schengenskega območja.

Vsekakor je pri nas novi izziv večletni finančni načrt. Mi želimo nadaljevati ekonomsko kohezijo v evropski skupnosti, predvsem gremo, da zagotavljamo hrano, torej kvalitetno hrano za vse naše državljane, predvsem pa govorim o kmetijski in ribiški politiki, ki jo moramo skozi kohezijsko politiko ustrezno urediti in predvsem se moramo skozi ta večletni finančni načrt spopasti z novimi izzivi, ki pa jih predstavlja predvsem notranja varnost in predvsem varnost zunaj naših meja v regiji, ki je.

In verjetno 5. področje, ki je za nas tudi zelo pomembno in tudi avstrijsko predsedstvo ga je naslovilo in me veseli, da gremo v JV Evropo, torej gremo k našim prijateljem, partnerjem in je predvsem stabilizacija regije in predvsem lahko rečemo temu evropeizacija regije, torej kako države, ki so v naši soseščini pripeljati nazaj regijo.

Ne glede na vse to si mi želimo in prosimo za zgledno sodelovanje in mislim, če bi se preslikalo sodelovanje Avstrije in Slovenije na celo evropsko skupnost, bi bilo zelo lepo in mi želimo naprej tudi sodelovati bilateralno, predvsem v luči našega, pripravi našega predsedovanja za Evropsko skupnost, ki je pred vrati tudi nam.

Želimo vam, gospa veleposlanica Avstriji in vem, da boste uspešni, želim vam uspešno predsedovanje in vem, da boste uspešni, tako kot ste bili že dvakrat do sedaj.

Gospod predsedujoči, hvala lepa za besedo.