Govor

Simon Zajc

Hvala lepa.

Torej ta kost za glodanje - okolje in ostali ukrepi. Tukaj mogoče ena pozitivna novica, da v prihodnji finančni perspektivi se bo okolje upoštevalo – naj bi se upoštevalo v vseh ukrepih. Da je potrebno gledati tudi na to, kako vpliva na okolje. Poleg tega, se načrtuje 25 % sredstev celotnega »budgeta«, namenjenega okolju. Tako da, ne bo samo LIFE ampak na sploh, se v prihodnji perspektivi zaveda okolja, se zavedamo tega, da je treba Pariški sporazum uveljavit in da to pomeni, da moramo zaradi tega predvidevati tudi večja finančna sredstva in pri ostalih zakonodajnih postopkih upoštevati tudi vpliv na okolja. In LIFE je tudi namenjen temu, da se podpira ravno te zakonodaje, ki vplivajo na varovanje okolja, tako da, bi rekel da, je dobra kost za glodanje, ampak da se jo »odgloda« in da se gre v to smer.

Kakšne so izkušnje glede črpanja? Do zdaj so bile zelo dobre. Slovenija je, kar se tiče sredstev, ki smo jih prejeli preko tega projekta, zelo uspešna in je interes bil vedno velik in smo tudi znali to počrpati. Prepričan sem, da bo tudi v prihodnjem tako, zato si pa tudi prizadevamo, da ostane financiranje Evropske unije na vsaj takšni ravni, kot je sedaj ali še višji. To bo predvsem zaradi tega, ker večje države, ki imajo večji aparat za sabo, si lahko privoščijo boljšo tehnično podporo, za nas je pa ključno, ker smo majhni in imamo omejene sposobnosti, da je to financiranje v čim višji vsoti.

Kar se tiče projektov, kot so Mežiška kotlina in Celjska in tako naprej. Minister daje sam zelo velik poudarek na tem, da te težave, ki so tam z okoljem, je treba rešit, tako da, to ne bo samo del tega ukrepa, se pravi programa LIFE, ampak na sploh, celotnega dela našega ministrstva v tem mandatu. Tako da sem, kar se tiče rešitev teh problemov, kar optimističen. Mislim, da sem zajel vse, hvala.