Govor

Toni Koršič

Zveza sadjarskih društev Slovenije. V bistvu bi mogoče poudaril nekatere stvari, ki so jih predhodniki poudarili. Eno je da ne bi v tej tako rekoč krizni ali čudni situaciji sadjarstva prišlo do tega, do enega splošnega mnenja, da je sadovnjakov preveč in da je sadja preveč in da bi prišlo do krčenja - to zagotovo ne. Mi moramo obnove oziroma posodabljanje obstoječega stanja sadjarstva nadaljevati in tu pozdravljam, da ministrstvo nekako stoji na tej liniji. Mogoče bo treba edino malo se prilagajati okoli višine podporam. Mi se moramo z novim sortimentom, ki je prilagojen današnjemu potrošniku prilagajati intenzivnosti tudi na neki način spodbujati zamenjavo starejših sorto manj zanimivih nasadov z novimi. Vsekakor najslabše bi bilo v taki situaciji, da bi prišlo do padca kvalitetne proizvodnje.

Drugo, kar bi mogoče… Veste tudi nekatere relativno nepoštene prakse nekaterih trgovcev tudi pri samem označevanju porekla. To bi bilo pametno, da bi se ta inšpekcijski nadzor še povečal, ker resnično izredno poceni jabolka prihajajo, vemo od kod na naše tržišče in včasih je tudi označevanje porekla tako tako.

Kar zadeva svetovanje prihajam res kot sadjar iz mogoče najbolj sadjarskih krajev, kar zadeva zasebnih sadjarjev pa tudi sadjarskega podjetja iz Posavja. Mi ugotavljamo, da je situacija dostopnosti svetovanja pa ne bom nič pretiraval slabša kot je bila. Prinašam ugotovitve svetovalca, da so dodatno veliko bolj obremenjeni z delom, ki ni neposredno svetovalcu specialistu, ki ni neposredno povezano s svetovanjem na strokovnosti in tukaj se bomo morali z ministrstvom in tudi delamo na tem in se pogovarjamo, da ne bi sedaj slučajno izpadlo, da smo prišli sem ministrstvo kritizirati pač prišli smo se na neki način se seznaniti s situacijo in tudi nov odbor. Da bo potrebno veliko več narediti na tem, ker tudi starostna struktura svetovalne službe in vse je zelo zelo pereče. Tudi ne vem kaj je z izobraževalnim sistemom, ampak v tem trenutku se sprašujemo na naših sestankih v društvih, da v bistvu niti zasebnih svetovalnih služb v Sloveniji ni zasebnih svetovalcev, zasebnih strokovnjakov, ki bi bili kos izzivom ni. Mi smo se pred leti oziroma dogovarjali, da bi ustanovili neki kompetentni center, kjer bi združili vso stroko na enem mestu - vemo da imamo dve fakulteti, da imamo eden kup višjih in visokih strokovnih šol, da imamo institut zavodov osem ali koliko v Sloveniji - ker enega skoncentriranega znanja še ni. Dela se nekaj na tem in upam, da bo to šlo v pravo smer. Tako da to bo potrebno še nekaj več narediti. Promocija promocijo je treba resnično spraviti na to, da bo ta potrošnja vsaj takšna kot je včasih bila pri tem slovenskem domačnem sadju.

To bi bilo za enkrat.

Hvala lepa.