Govor

Breda Božnik

Hvala lepa za besedo.

Hvala lepa za razpravo in vaša vprašanja. Bom poskušala, kar se da najbolje odgovoriti na vaša vprašanja.

Če grem najprej na vprašanja gospoda Brgleza. Kar se tiče panog, kjer se je ta zadeva v bistvu že nekako pokazala kot potrebna, gre tu v prvi vrsti za avtomobilsko industrijo, za računalniško industrijo, tekstilno, gradbeništvo in tudi trgovino na drobno. Kar se tiče predvidenih izvajalcev teh projektov, moram reči, da v tem trenutku še niso izbrani. Kar se tiče vprašanja o upravičenosti upravičencev s strani Zavoda za zaposlovanje, vam moram pritrditi, da ja, predvsem ljudje, ki bodo na Zavodu za zaposlovanju, so upravičeni do teh sredstev. Kako se pa ti kriteriji spreminjajo, je pa tako, v bistvu merila nekako ves čas ostajajo ista, to, kar je bilo, pravzaprav zdaj tudi ostaja, po tej novi uredbi ni zdaj nekih sprememb ali nekih dodatnih možnosti kot nek pogoj ali merilo za možnost vključitve in koriščenja sredstev ESPG.

Vprašanja gospoda Siterja. Kot ste že sami povedali, je možno nižati tudi prag 250 presežnih delavcev, gre pa za posebne in izredne okoliščine, ki pač vplivajo v tistem trenutku na neko lokalno področje, to se potem od primera do primera presoja in o tem odloča. Kar se tiče nizkoogljičega gospodarstva, ne nazadnje tudi podnebnih sprememb, o tem ste govorili, moram reči, da je to predvideno tudi za okoljsko problematiko in da pravzaprav v sklopu tega dejansko uresničujemo tudi že s programi iz ESS. Vprašali ste, ali je Slovenija pripravljena; to je vprašanje, ki ga zadnje čase pogosto dobivam, moram priznati. Jaz bi rekla tako - nikoli nismo dovolj pripravljeni, je pa res, da moramo v tem trenutku storiti popolnoma vse, da smo kar najbolje pripravljeni, tudi na situacije, ki jih mogoče v tem trenutku ne predvidevamo. Govorili ste tudi o merilih, in sicer bi jaz tu morda na kratko ponovno povzela te pogoje. Gre za vsaj 250 presežnih delavcev ali samozaposlenih oseb v obdobju štirih mesecev v podjetju v državi članici, to je ena možnost. Druga, vsaj 250 presežnih delavcev ali samozaposlenih oseb v obdobju šestih mesecev, zlasti v malih in srednjih podjetjih. Naslednja možnost vsaj 250 presežnih delavcev ali samozaposlenih oseb v obdobju štirih mesecev, zlasti v malih in srednjih podjetjih, ki delujejo v istem ali na različnih gospodarskih sektorjih, tako da jaz mislim, da je ta spekter kar precej odprt in širok, tako da se lahko vključi kar čim več ljudi. Če sem vam s tem odgovorila na vaša vprašanja. Hvala.

Zdaj bi pa še vam razložila ta postopek, tako plastično, če lahko povem. Gre za to, da Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti bo te zadeve spremljalo. Zavod je tisti, ki dejansko sprejme te presežne delavce in potem ministrstvo v sodelovanju z zavodom v nekem časovnem okviru pripravi vso to podlago za potem prijavitev tega projekta za naprej, oziroma za pridobitev sredstev. Gre za roko v roki ministrstvo in Zavod za zaposlovanje ter konec koncev vsi ljudje, ki se jim zgodi to, pravzaprav pristanejo na Zavodu za zaposlovanje. Tako da, če sem tudi vam odgovorila, se vam najlepše zahvaljujem.