Govor

Darij Karjčič

Spoštovane kolegice in kolegi, začenjamo 7. sejo Odbora za zadeve Evropske Unije. Obveščam vas, da je zadržan z današnje seje gospod Zmago Jelinčič Plemeniti in da so nadomestni člani gospod Jani Prednik namesto poslanke Metke Roh, mag. Meire Hot in Primož Siter namesto dr. Franc Trčka.

Obveščam vam tudi, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije ter predstavniki vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje stre prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O VZPOSTAVITVI PROGRAMA ZA ENOTNI TRG, KONKURENČNOSTI PODJETIJ, VKLJUČNO Z MALIMI IN SREDNJI MODJETJI IN EVROPSKO STATISTIKO TER RAZVELJAVITVI UREDB ŠT. 99/2013, 1287/2013, 254/2014, 258/2014, 652/2014 IN 2017/826.

Po mojem mora biti obratno, ampak dobro. Gradivo od prve do pete točke dnevnega reda smo prejeli od Vlade 12. september 2018 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in vlado o zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njihovo obravnav v Državnem zboru je danes. Gradivo k prvi in drugi točki je bilo skladno z določili poslovnika državnega zbora, dodeljeno v obravnavo odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru, in Odboru za gospodarstvo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednje predloge stališč obravnaval na 4. nujni seji 25. septembra in sprejel mnenje, ki smo ju prejeli.

Prosim magistra Aleša Cantaruttija, državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, da nam predstavi predlog uredbe in zlasti stališče Republike Slovenije. Izvolite državni sekretar, imate besedo.