Govor

Hvala lepa, gospa predsednica. Lep pozdrav vsem. Spoštovane kolegice, kolegi.

Najprej bi rada poudarila, da je običajno vtis, da se medresorske skupine dejansko ustanavljajo takrat, ko ni prave volje za reševanje problema. V kontekstu medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi pa definitivno ta strah oziroma vtis ni upravičen. Moram reči, da je zelo dobro strukturirano poročilo in da kaže na močne in dobre povezave in sodelovanje med nacionalnim koordinatorjem, med državnimi organi in med nevladnimi organizacijami. Mislim, da je zelo pohvalno in pomembno delovanje Republike Slovenije na področju preventivne dejavnosti in osveščanju, kakor beremo iz poročila, predvsem na osveščanju javnosti, ciljnih rizičnih skupin oziroma oseb, ki morda niti ne vedo, da so žrtve trgovine z ljudmi. Posebna pohvala seveda tudi humanitarnim organizacijam, ki nudijo posebno pomoč in podporo žrtvam trgovine z ljudmi.

V Poslanski skupini Socialnih demokratov definitivno menimo, da je poudarek na boju proti trgovini z ljudmi v današnjem globaliziranem svetu izjemno pomemben. Priča smo tudi globaliziranemu organiziranemu kriminalu, ki izkorišča, da je v današnjem svetu tolikšno število ranljivih oseb. Ljudje v begu pred nasiljem doma ter v stanju boljšega življenja v tujini, pripravljeni so se zateči h kriminalnim združbam in pri tem sebe niti ne prepoznajo kot žrtve trgovine z ljudmi. Da gre pri trgovini z ljudmi za problem, ki je dejansko akuten in zahteva globalno delovanje dokazuje tudi dejstvo, da je letošnja dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad iraška / nerazumljivo/ ki je bila žrtev prisilne poroke in ujetništva s strani / nerazumljivo/ skupine Islamska država. Sedaj pa med drugim, kot ambasadorka dobre volje organizacije Združenih narodov zastopa žrtve trgovine z ljudmi in opozarja na spolno nasilje na ženskami v konfliktih.

In v tem kontekstu bi rada opozorila na globalno poročilo glede trgovine z ljudmi, ki ga je na zadnje leta 2016 pripravil urad Združenih narodov za droge in kriminal, ki kaže, da so velika večina vseh žrtev globalne trgovine z ljudmi kar 71 % ženske in mladoletne deklice. Tretjina žrtev je mladoletnih. Velja izpostaviti, da je poglavitni namen te trgovine z ženskami in deklicami za prisilne poroke, spolno suženjstvo, moški in dečki pa so večinoma izkoriščani za vojaško obveznost, suženjsko delo in izkoriščevalsko delo. Poročilo posebej poudarja povezavo med oboroženimi skupinami ter trgovino z ljudmi, saj prav oborožene skupine na ozemljih pod njihovim nadzorom pogosto silijo ženske in deklice v poroke ali spolno suženjstvo, moške in dečke pa v prisilno delo oziroma aktivno udeležbo v oboroženem spopadu.

Zadevni urad prav tako opozarja, da je kljub napredku pri kriminalizaciji trgovine z ljudmi dejansko še vedno majhno število obsojenih za to kaznivo dejanje ter da žrtve ne dobijo zaščite in oskrbe, ki so jim ju države dolžne nuditi. Kljub velikemu napredku Republike Slovenije me zanima, kakšno je vaše stališče do navedenega oziroma kakšna so vaša priporočila tudi za nas za nadaljnje ukrepanje.

Hkrati bi se dotaknila tudi dejstva, da Istanbulska konvencija sama po sebi izjemno pozornost namenja prav preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini. Slovenija ima pridržek do zadevne konvencije, pa me zanima, kaj bi odprava pridržka morda v tem kontekstu pomenila tudi za vsebino boja proti trgovini z ljudmi.

Hvala.