Govor

Cveto Uršič

Hvala lepa, gospa predsednica. Spoštovane in spoštovani!

Kot je bilo že do sedaj predstavljeno s strani gospoda Čurina smo mi, slovenska Karitas, izvajalec krizne namestitve za žrtve trgovine z ljudmi. Res da v letu 2017 številka ni bila velika, je pa to zahteven program, ker ljudje pridejo v program po tem, ko so bili v hudi stiski. Se pa številka lahko iz leta v leto spreminja. Gospa iz državnega tožilstva je izpostavila en primer iz začetka letošnjega leta in v okviru te zadeve smo mi nudili krizno namestitev približno 30 ljudem, 32 ljudem. Tako da, če je bilo lansko leto samo 5 ljudi, samo, hvala bogu, da jih je bilo samo 5. Res je pa, da, kot je bilo tudi rečeno, da se ljudje sami odločijo, to je prostovoljna odločitev, ali želijo ali ne želijo iti v krizno namestitev in jo tudi lahko vedno zapustijo prostovoljno. Torej, lani je bilo 5 ljudi, letos jih je bilo vključenih v ta program že 34 ljudi.

Z naše strani bi morda dodal, da oziroma dodal, samo dodatno pojasnil to, kar sta že oba kolega povedala, tudi slovenska Karitas deluje na treh nivojih. Eno so preventivne aktivnosti, ali so to zloženke ali pa, recimo, sedajle za 18. oktober bomo kot primer dobre prakse v Ljubljanskem potniškem prometu se bo cel dan vrtel na teh njihovih ekranih en opozorilni tak ali ozaveščanje kratek film oziroma nekaj slajdov, slik, kjer bomo potnike, mlade in vse ostale, opozarjali na vse pasti trgovine z ljudmi. Seminarje imamo v šolah, tudi za strokovne delavce in tako naprej. Drug tak klasičen program je oskrba, katero sem že rekel. Tretje je pa podobno kot Ključ, sodelujemo v medresorski skupini pri oblikovanju politike, predpisov in podobno.

Opozoril bi na isto zgodbo kot kolegica iz Ključa, torej, ja eno odprto polje, področje o katerem moramo razpravljati so otroci. V pogodbi sicer v razpisu je bilo izpostavljeno. Je pa res, da je potrebna nekoliko drugačna obravnava pri odraslih ali pri otrocih in pa vprašanje reintegracije oziroma integracije žrtev.

Za konec bi želel pohvaliti sodelovanje z Ministrstvom za notranje zadeve, z gospodom Čurinom, kot nacionalnim koordinatorjem. Tukaj je tudi odnos izjemno dober. Hvala za vso strokovno podporo in drugo podporo gospoda Čurina. Ravno tako tudi je zelo dobra odzivnost na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. In pa tretje ministrstvo, ki ga do sedaj nismo omenili, to je Ministrstvo za zdravje. Namreč, žrtve trgovine z ljudmi pridejo pogosto tudi v slabem zdravstvenem stanju, ali je to psihično ali fizično. Na sistemski ravni ta zgodba ni urejena. So pa seveda na Ministrstvu za zdravje vedno pripravljeni pomagati, da lahko tem žrtvam nudimo ustrezno, da se lahko tem žrtvam nudi ustrezna zdravstvena pomoč.

Če bo kakšno vprašanje z vidika vloge slovenske Karitas bom v nadaljevanju z veseljem odgovarjal. Hvala.