Govor

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, cenjene poslanke in poslanci ter ostali vabljeni na sejo, lepo pozdravljeni! Začenjam 3. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti mag. Dejan Kaloh in ga nadomešča gospa Alenka Jeraj. Lepo pozdravljeni!

11. 10. 2018 sem predlagal razširitev dnevnega reda za 1. točko, in sicer gre za zahtevo generalnega državnega tožilca za oceno ustavnosti četrtega odstavka 153. člena in drugega odstavka 154. člena Zakona o kazenskem postopku, obravnava predloga za začasno zadržanje izvajanja navedenih določb, kot je razvidno iz predloga za razširitev; gradivo ste prejeli. Drugih predlogov za spremembo dnevnega reda ni bilo.

Na podlagi smiselne uporabe desetega odstavka 64. člena poslovnika razprava o predlogu za razširitev dnevnega reda ni mogoča, lahko pa o tem predlogu odbora sporočijo stališča predstavniki poslanskih skupin in Vlade. Ali želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu za razširitev dnevnega reda seje? (Nihče.) Želi predstavnik Vlade predstaviti stališče o predlogu za razširitev dnevnega reda seje? (Tudi ne.)

Prehajamo na glasovanje o predlogu za razširitev dnevnega reda. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je razširitev dnevnega reda seje sprejeta.

V skladu s sprejeto razširitvijo se bo ta točka obravnavala kot prva po vrsti.

Prehajamo na 1.A TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAHTEVA ZA OCENO USTAVNOSTI ČETRTEGA ODSTAVKA 153. ČLENA IN DRUGEGA ODSTAVKA 154. ČLENA ZAKONA O KAZENSKEM POSTOPKU, ki jo bomo obravnavali na podlagi drugega odstavka 265. člena Poslovnika Državnega zbora, in sicer bomo obravnavali le predlog za začasno zadržanje izvajanja navedenih določb.

Na voljo imamo naslednje gradivo: zahtevo z dne 28. septembra 2018, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 10. oktobra 2018 in mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 11. oktobra 2018.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora in Ministrstvo za pravosodje. Pozdravljeni!

Želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe? Prosim, izvolite.