Govor

Hvala lepa tudi vam.

Želi še kdo besedo od vabljenih? Če ne, odpiram razpravo poslank in poslancev. Če dovolite, bi jaz nekaj svojih uvodnih misli najprej povedal.

Torej, jaz vsekakor pozdravljam delo Urada varuha človekovih pravic, še posebej varuhinje, ker mislim, da je v preteklih letih načela marsikatero problematiko, s katero se prej ta ustanova ni ukvarjala na tem področju. Po mojem mnenju so na področju zaščite avtohtonih narodnih skupnosti bili narejeni veliki koraki naprej, moramo pa tudi priznati, da je treba še veliko postoriti. Kot ste sami ugotovili, je prijav malo, ampak to ne pomeni, da kršitev ni veliko. Vem, da se to sliši nekako protislovno, ampak velikokrat tudi pripadniki skupnosti, ko smo priče kakšnim kršitvam, se odločimo za to, da bi proti temu nekako protestirali ukrepali oziroma na različne načine, ker znanje slovenskega jezika s strani teh mlajših generacij že nekako pomeni tisto oziroma lahko premostimo tiste bariere oziroma ovire, ki jih mogoče starejše generacije niso imele. Sam sem tudi mnenja, da je zelo pomembno, predvsem bom rekel, nekako odnosov oziroma stališče in verjetno po mojem mnenju tudi sprememba zakonodaje na področju sovražnega govora ker mislim, da ste to, tako vaša ustanova kot tudi na sploh je to v svojih ukrepih zelo omejeni. Seveda se zavedam tega, da ne smemo nikomur oziroma se ne sme nikomur kratiti pravica do svobode izražanja, ampak velikokrat je tudi zelo tanka meja med svobodnega izražanja in tudi sovražnim govorom in mislim, da smo bili mi, vsaj v Pomurju predstavniki madžarske skupnosti oziroma pripadniki madžarske skupnosti sovražnega govora velikokrat bili kar na udaru in mislim, da tudi ne gre prezreti dejstva, da bo naslednje leto 100 obletnica priključitve Pomurja oziroma Prekmurja k matici in mislim, da je to tudi neka vrsta, lahko povod za to, da se bodo nekateri predstavniki tako madžarske kakor tudi slovenske skupnosti glede tega vprašanja imeli tudi možnost, da se poslužujejo sovražnega govora. Mislim, da je to vprašanje še posebej potrebno zelo prefinjeno obravnavati.

Zelo sem vesel, da ste tudi izpostavili vprašanje kulturne dediščine. Seveda ste to izpostavili samo en primer. Mi smo se v prejšnjem mandatu z Ministrstvom za kulturo imeli razgovore na to tematiko, kako bi na sploh znotraj zapisane kulturne dediščine izpostavili kaj je tisto bilo kaj je bilo madžarsko kaj je bilo italijansko, ampak dejansko nekega uspeha tukaj nismo dosegli in mislim, da je tudi potrebno najti rešitev in novi minister je dal obljubo glede tega vprašanja, da se bodo tukaj naredili koraki naprej. Mislim, da je treba na tem vprašanju, na tem področju narediti kakšen korak naprej. Rad bi se vam rad za vaše delo zahvalil, ne samo za to poročilo, ampak za vaše delo v vašem celotnem mandatu in želim vam še tudi naprej veliko uspehov.

Toliko bi bilo za začetek z moje strani. Vprašal bi še svoje kolege in kolegice, če želi še kdo kaj povedati? (Ne.)

Gospod podpredsednik, izvolite.