Govor

Spoštovane dame in gospodje, spoštovani prisotni!

Pričenjam 1. redno sejo Komisije za narodne skupnosti.

Ker je to 1. seja naj povem, da komisijo sestavlja 11 članov, trenutno nas je 6 prisotnih torej smo sklepčni. 11 članic je iz 7 poslanskih skupin. Vsem želim lep pozdrav in dobrodošlico! Upam, da bomo v tej komisiji uspešno in dobro sodelovali ne glede na to do katere političnih opcij oziroma kakšni stranki ali vladi ali opoziciji pripada, ker mislim, da je vprašanje narodnosti bom rekel nestrankarsko vprašanje. Seveda pozdravljam tudi vse ostale prisotne in vabljene. Obveščam vas, da zadržanost na sejo nihče ni prijavil, da bi bila danes odsoten kot sem pa rekel nas je na seji prisotnih 6 članov komisije. Tudi o tem nimam informacij, da bil kdo kot nadomestni član prisoten.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za širitev dnevnega reda komisije ja ta določen kot je bil predlagan s sklicem tako.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA IN SICER NA 23. REDNO POROČILO VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJA ZA LETO 2017 EPA 2735 VIII.

Poročilo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora z dne 10. 4. 2018. Prejeli smo tudi informacijo Realizacija priporočila DZ Republika Slovenija ob obravnavi 22. rednega letnega poročila Varuha človekovih pravic za leto 2016 in odzivno poročilo Vlade Republike Slovenije na 23. redno poročilo Varuha človekovih pravic za leto 2017. Dne 17. 10. 2018 je bilo v sistemu Udis objavljeno gradivo tudi Poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti. Komisija bo poročilo obravnavala na podlagi 41. člena Poslovnika DZ kot zainteresirano delovno telo. Predlagam, da obravnavamo zgolj tisti del poročila, ki se nanaša na položaj avtohtonih narodnih skupnosti. Med nami še posebej pozdravljam varuhinjo človekovih pravic gospo Vlasto Nussdorfer in generalnega sekretarka Varuha človekovih pravic Kristijana Lovraka.

Prosim varuhinjo, da nam to letno poročilo predstavi.

Izvolite.