Govor

Darij Krajčič

Spoštovane kolegice in kolegi! Začenjam 2. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da nimamo nobenih opravičil o zadržanosti s seje. Kot nadomestni člani pa sodelujejo: mag. Bojana Muršič namesto mag. Meire Hot, namesto Borisa Doblekarja je z nami Suzana Lep Šimenko in namesto mag. Andreja Rajha je z nami Andrej Šušmelj.

Vse navzoče lepo pozdravljam, tudi ekipo z ministrstva na čelu z ministrom. Vidim, da ste pripeljali kar številno ekipo, tako razumem, da bo današnja razprava poglobljena in temeljita.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG PRIPOROČILA V ZVEZI S ČRPANJEM EVROPSKIH KOHEZIJSKIH SREDSTEV FINANČNE PERSPEKTIVE 2014-2020 (EPA 222-VIII).

K tej točki ste prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora: zahtevo 23 poslank in poslancev s prvopodpisanim gospodom Danijelom Krivcem za sklic izredne seje Državnega zbora, ki vključuje Predlog priporočila v zvezi s črpanjem evropskih kohezijskih sredstev finančne perspektive 2014-2020 z dne 26. 10. 2018; zahtevo 24 poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem za splošno razpravo o Predlogu priporočila z dne 30. oktober 2018; mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 30. 10. 2018; mnenje Vlade z današnjega dne.

K točki so povabljeni: predstavnica predlagatelja zadeve Suzana Lep Šimenko, gospod Marko Bandelli, minister brez resorja, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo, gospod Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije, ki se je zaradi službenih obveznosti opravičil, dr. Andrej Bertoncelj, minister za finance, Združenje občin Slovenije, Robert Smrdelj, predsednik, Skupnost občin Slovenije, v imenu katere se seje udeležuje gospod Marko Rupar, Združenje mestnih občin Slovenije, Matej Arčon, predsednik, Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora in Državni svet.

Začenjamo obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora skupaj opravili razpravo in glasovanje.

Želi predstavnica predlagatelja predloga priporočila podati dopolnilno obrazložitev? Gospa Suzana Lep Šimenko, izvolite, imate besedo.