Govor

Matej Andolšek

Ja, hvala, gospa predsednica.

Jaz bi samo ponovil, da vprašanje slovenskih narodnih skupnosti v zamejstvu ostaja eno od temeljnih prioritet zunanje politike Slovenije. Tako je tudi določeno v vseh ključnih dokumentih slovenske zunanje politike, vključno z Deklaracijo o zunanji politiki, ki jo je sprejel Državni zbor julija 2015.

Zunanje ministrstvo je preko naših veleposlaništev in konzulatov v zamejstvu v rednem stiku s predstavniki Slovencev, organizatorji slovenske narodne skupnosti in tudi seveda s predstavniki državnih, regionalnih in lokalnih oblasti v sosednjih državah. Tako da tekoče, vsakodnevno spremljamo vprašanja Slovencev v zamejstvu. Še posebej pa v pripravah na obiske v tujini ali v Sloveniji damo posebno težo posvetovanju s Slovenci v zamejstvu in v tem smislu bo tudi, recimo, ob obisku našega ministra na Dunaju 7. novembra, pred tem obiskom bo potekal sestanek s predstavniki slovenske skupnosti v Avstriji.

Zunanje ministrstvo tudi koordinira aktivnosti ostalih državnih organov. Tak primer je bil nazadnje obisk madžarskega predsednika v Sloveniji prejšnji teden, tako da pripravljamo strokovne podlage tudi za ostale državne organe in seveda sodelujemo tudi z Državnim zborom Republike Slovenije, posebej z vašo Komisijo za Slovence v zamejstvu in po svetu in tudi seveda z Odborom za zunanjo politiko Republike Slovenije – Državnega zbora Republike Slovenije.

Sicer pa glede posameznih vsebinskih vprašanj bi prepustil besedo predstavnikom krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti, da pač dajo svoje pripombe in svoje poglede na aktualno situacijo in aktualna vprašanja slovenske manjšine v zamejstvu. Hvala.