Govor

Ljudmila Novak

Spoštovane članice, spoštovani člani komisije, spoštovani gospod minister, vsi vabljeni ter ostali prisotni, vsi lepo pozdravljeni.

Pričenjam 1. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Za enkrat nimam obvestil, da je kdo zadržan ali da kdo sodeluje kot nadomestni član komisije.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni: gospod Peter Jožef Česnik, minister za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo za zunanje zadeve, gospod Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij, gospod Rudi Pavšič, predsednik slovenske kulturno gospodarske zveze, dr. Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, ki se je opravičil in ga nadomešča gospod Marko Oraže, dr. Marjan Šturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, gospod Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovenk in Slovencev, mag. Sussanne Weitlaner, predsednica kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša, dr. Barbara Riman, ki pa jo nadomešča Jasmina Dlačič, torej, dr. Barbara Riman je predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, nadomešča pa jo Jasmina Dlačič.

Vse navzoče prav lepo pozdravljam.

Sedaj pa prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA RED – POLOŽAJ AVTOHTONE SLOVENSKE NARODNE SKUPNOSTI V SOSEDNJIH DRŽAVAH. S sklicem seje 10. oktobra ste prejeli tudi gradivo, ki so ga pripravili na uradu vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svet, za kar se vam najlepše zahvaljujem.

Najprej pa vabim k besedi pristojnega ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospoda Petra Jožefa Česnika, beseda je vaša.