Govor

Zmago Jelinčič Plemeniti

Lepo dobro jutro oziroma dober dan! Spoštovane kolegice in kolegi, naj povem, da bom danes vodil sejo na podlagi smiselne rabe četrtega odstavka 12. člena Poslovnika Državnega zbora in po pooblastilu predsednika Odbora za zunanjo politiko, kot najstarejši član odbora jaz osebno, tako da če bom kdaj malo »zakinkal«, mi ne zameriti, ker sem najstarejši, kajne. Predsednik in podpredsednica odbora se namreč udeležujeta Medparlamentarne konference o skupni zunanji in varnostni politiki, ki poteka na Dunaju od 11. do 12. oktobra 2018. Službeno pa je zadržan tudi drugi podpredsednik. Tako glede na to, da so danes na dnevnem redu točke, ki zahtevajo obravnavo stališč, ki jih bo Vlada Republike Slovenije zastopala v institucijah Evropske unije, bom, kot rečeno, po načelu senioritete sejo vodil jaz.

Začenjam torej 5. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Najprej moram povedati, da bodo določeni ljudje nadomeščali določene poslance, in sicer: Gregor Židan bo nadomeščal Branislava Rajića, Igor Peček bo nadomeščal Aljaža Kovačiča, gospod Blaž Pavlin bo nadomeščal Mateja Tonina, Gregor Perič bo nadomeščal Moniko Gregorčič, gospod Soniboj Knežak bo nadomeščal gospod Matjaža Nemca in Soniboj Knežak bo nadomeščal gospo Meiro Hot.

Na sejo so bili vabljeni: Urad predsednika republike, Kabinet predsednika Vlade, gospod Marjan Šarec, predsednik Vlade, dr. Miroslav Cerar kot zunanji minister in predstavniki Ministrstva za notranje zadeve ter Ministrstva za finance. 10. 10. letos smo prejeli pisno opravičilo, da se predsednik Vlade zaradi obveznosti v tujini seje ne more udeležiti, 11. 10. 2018 pa še pisno opravičilo predstavnikov Kabineta predsednika Vlade, da se prav tako zaradi službenih obveznosti seje ne morejo udeležiti.

Prav lepo pozdravljam državnega sekretarja Dobrana Božiča, pa tudi vse ostale, da ne bo kdo mislil, da drugih ne.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje Odbora za zunanjo politiko. S sklicem seje ste prejeli predlog dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Zdaj pa besedo predajam predsedniku Odbora za zadeve Evropske unije dr. Dariju Krajčiču.