Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni! Začenjam 1. sejo Komisije za poslovnik. Vse člane komisije, vabljene in ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. pojasnilo v zvezi z vodenjem seje Državnega zbora,

2. razno.

Ker nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil dne 4. 10. 2018 posredovan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - POJASNILO V ZVEZI Z VODENJEM SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

K tej točki so bili vabljeni: gospod Zmago Jelinčič Plemeniti, vodja Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke, kot predlagatelj, mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora, gospa Tina Heferle, podpredsednica Državnega zbora, gospod Jože Tanko, podpredsednik Državnega zbora, in gospod Branko Simonovič, podpredsednik Državnega zbora.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli tudi dopis Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke z dne 2. 10. 2018, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. V omenjenem dopisu vodja Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke sprašuje Komisijo za poslovnik, kakšno stališče bo zavzela glede kršitve Poslovnika Državnega zbora na 9. izredni seji Državnega zbora, ki je potekala dne 26. septembra 2018. Glede na to, da je po njegovih navedbah namen drugega odstavka 73. člena Poslovnika Državnega zbora, da ima poslanska skupina pravico do prekinitve dela seje, da se poslanci pred glasovanjem na podlagi razprave in dejstev iz razprave še enkrat posvetujejo glede vsebine točke. Iz dopisa sledi še mnenje, da je treba poslovnik v drugem odstavku 73. člena razlagati tako, da se poslanski skupini ugodi prekinitev v obsegu zahtevanih minut, da se opravi posvetovanje glede situacije na omenjeni seji zbora.

Kot predsednica Komisije za poslovnik bi želela uvodoma najprej pojasniti, da v skladu z veljavnimi določbami poslovnika, ki določajo pristojnosti komisije, opredelitev komisije do konkretnih dejanj in postopkov ni v pristojnosti komisije, v nasprotnem primeru bi komisija sama prekoračila poslovniške določbe. Komisija za poslovnik v skladu s svojimi pristojnostmi lahko le spremlja uresničitev določb poslovnika, obravnava pobude za njegove spremembe oziroma dopolnitve ali pa daje razlago poslovniških določb. Tako lahko na današnji seji torej zgolj razpravljamo o tem, ali je morda treba spremeniti oziroma dopolniti določbo drugega odstavka 73. člena poslovnika in ali je morda treba sprejeti razlago omenjene poslovniške določbe. Bi pa dodala, da na seji Državnega zbora pri 2. točki dnevnega reda sploh ni bilo glasovanja.

Zdaj pa besedo dajem vodji Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke, gospodu Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, kot predlagatelju za dopolnitev obrazložitve. Izvolite.