Govor

Dobran Božič

Gospod predsednik, najlepša hvala.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, dobro jutro! Hvala za možnost, da predstavimo gradivo.

Gre praktično za procesno oziroma rutinsko točko zaradi uskladitve pravnega reda, upoštevajoč pristop Republike Hrvaške k Evropski uniji.

Prenovljena evropska sosedska politika 2015 določa nov okvir za opredelitev dvostranskih odnosov s partnerskimi državami. V primeru Tunizije je to izraženo v dokumentu Ureditev prednostnega partnerstva med EU in Tunizijo, strateške prednostne naloge za obdobje 2018-2020. Treba je predvsem poudariti, da je Tunizija med državami južnega Sredozemlja največja prejemnica pomoči Evropske unije, do sedaj je dobila sredstva v višini 3 milijarde evrov, letno približno 300 milijonov evrov, kar je predvideno do leta 2020. Ključna področja, za katera Evropska unija namenja denar, so: podpora socialno-ekonomskemu razvoju, konsolidacija demokracije in izobraževanje. Zavedajoč se svojega uspešnega modela demokratične tranzicije in prispevka k stabilizaciji regije, si Tunizija upravičeno želi pomoči in nadaljnje krepitve odnosov z Evropsko unijo. Mislim, da je treba jasno poudariti, da je Tunizija ena izmed tistih vzornih držav južnega Sredozemlja in Severne Afrike, ki je pokazala, kako se pristopa k demokratičnemu procesu in kako je z demokracijo. Na drugi strani Tunizija za Evropsko unijo ostaja privilegiran partner in lahko računa na polno podporo Evropske unije v težavnem obdobju demokratične tranzicije in socialno-ekonomske preobrazbe. Prioritete, ki jih vidimo v nadaljnjem sodelovanju so: spodbujanje dobrega upravljanja, reforma javne uprave, krepitev vloge civilne družbe, ustvarjanje delovnih mest, družbenoekonomski in gospodarski razvoj ter podpora pri soočanju z varnostnimi izzivi.

Treba je tudi poudariti notranjepolitične razmere v Tuniziji. Treba je samo omeniti, da so leta 2015 Nobelovo nagrado za mir prejele štiri civilnodružbene organizacije: Tunizijski delavski sindikat, Tunizijska zveza industrije, trgovine in obrtništva, Tunizijska odvetniška zbornica in Tunizijska liga za človekove pravice. In tudi zaradi tega Republika Slovenija podpira skupni predlog Sveta o stališču, ki naj ga sprejme Unija v Pridružitvenem svetu, ustanovljenem z Evromediteranskim sporazumom o pridružitvi med Evropsko skupnostjo in njenimi državami članicami na eni strani ter Republiko Tunizijo na drugi strani glede sprejetja dokumenta Utrditev prednostnega partnerstva med EU in Tunizijo, strateške prednostne naloge za obdobje 2018-2020.

Gospod predsednik, hvala lepa.