Govor

Ivan Hršak

Pričenjam tretjo sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člani komisije vabljene, ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani komisije. Gospod Ferenc Horvat in doktor Matej T. Vatovec. S klicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije.

2. Predlogi za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniška mesta okrajnih sodnic na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

3. Predlog razrešitve člana in imenovanje članov sveta Agencije za energijo

4. Predlog sklepa o imenovanju namestnika člana Državne volilne komisije

5. Predlog sklepa o razrešitvi člana Nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško.

6. Revizijsko poročilo notranje revizije poslovanja Komisije za preprečevanje korupcije v obdobju od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2017.

7. Nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije:

a) nadzor premoženjskega stanja eno leto po prenehanju funkcije namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije

b) nadzor nezdružljivosti funkcije s pridobitno dejavnostjo namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.

8. Administrativne zadeve.

12. 10. 2018 ste prejeli predlog za razširitev dnevnega reda z novima 3.a in 3.b točkama. In sicer:

3.a) Predlog za razrešitev in imenovanje članov Upravnega odbora Prešernovega sklada. 3.b) Predlog sklepa o imenovanju člana Statističnega sveta Republike Slovenije.

Ali želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev?

Če ne, prehajam na glasovanje o Predlogih za razširitev dnevnega reda. /glas iz ozadja/ Ja. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 3.a točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 3.b točko. Glasujemo.

Kdo je za? (17 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Zdaj pa še Predlog za spremembo vrstnega dnevnega reda obravnava. Ker je danes ob 13. uri sklicana izredna seja Državnega zbora s točko mandatno-volilne zadeve, v okviru katere je že predvidena obravnava predloga razrešitve člana in imenovanje članov sveta agencije z energijo, predlagam, da v skladu s 1. odstavkom 65. člena Poslovnika državnega zbora, spremenimo vrstni red obravnave točk dnevnega reda in sicer tako, da to točko, ki je na sklic Mandatno-volilne komisije uvrščena kot tretja točka, obravnavamo kot prvo točko dnevnega reda današnje seje. Državni zbor je namreč v skladu s 6. Odstavkom 392 člena Energetske zakona pri odločanju imenovanju članov sveta Agencije za energijo vezan na 30-dnevni rok od predložitve predloga vlade. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Če ne - ugotavljam, da ne. Zato bomo tretjo točko obravnavali kot prvo točko dnevnega reda.

Prehajamo torej na 3. Predlog razrešitve člana in imenovanje članov sveta Agencije za energijo točko dnevnega reda in sicer na: Predlog razrešitve člana in imenovanje članov sveta Agencije za energijo, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog Vlade, pa ste članice in člani, zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki dnevnega reda je vabljeno Ministrstvo za infrastrukturo, seje se udeležuje državni sekretar magister Bojan Kumer. Bi še povedal nekaj uvodnih pojasnil. Drugi odstavek 392. člena energetskega zakona določa: da predsednika in pet članov sveta Agencije za energijo imenuje in razrešuje Državni zbor na predlog Vlade. V skladu z 8. odstavkom 392. člena se predsednik ali član sveta imenuje za dobo šestih let. Član sveta pa je lahko še enkrat ponovno imenovan. 9. odstavek istega člena določa, da se vsaka tri leta imenuje polovica članov sveta. Če je zaradi predčasnega prenehanja funkcije predsednika ali člana sveta treba imenovati novega predsednika ali člana sveta se ta imenuje za preostanek trajanja funkcije. V skladu s 6. odstavkom 392. člena Državni zbor glasuje o predlaganem kandidatu za člana sveta v 30 dneh po prejemu predloga Vlade. 392. člen Energetskega zakona določa, da Državni zbor razreši predsednika člana sveta agencije na predlog Vlade iz razlogov, naštetih v tej določbi. Med drugim tudi, če član agencije sam zahteva razrešitev. Andrej Knuplež, ki ga je Državni zbor 20. junija 2017 za dobo šestih let imenoval za člana sveta agencije je 18. 5. 2018 agencijo obvestil o spremembi delodajalca in hkrati podal tudi odstopno izjavo. Iz navedenega razloga Vlada Državnemu zboru predlaga, da z mesta člana sveta Agencije za energijo razreši gospoda Andreja Knupleža ter namesto njega, za preostanek mandata imenuje gospoda Mitja Breznika. Vlada Državnemu zboru prav tako predlaga, da namesto doktor Tomaža Žagarja, ki ga je Državni zbor na predlog Vlade že razrešil 23. 1. 2018, za člana sveta agencije imenuje gospoda Mirka Horvata. Predloge sklepov, ki jih bo mandatno-volilna komisija posredovala v odločanje Državnemu zboru, ste prejeli kot delovno gradivo in sicer: Predlog sklepov o razrešitvi, ter dva predloga sklepov o imenovanju, do katerih se bomo po opravljeni razpravi opredelili ločeno. Želi predstavnik predlagatelja predlog dodatno obrazložiti. Izvolite gospod državni sekretar Bojan Kumer.